Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Priključak 400 korisnika na Petrićima je pravi poticaj

22.12.2013. 23:00
Priključak 400 korisnika na Petrićima je pravi poticaj


Što se to događa s plinofikacijom je pitanje koje u ove hladne dane sve više postavljaju Zadrani. Sve veće nezadovoljstvo projektom širi se ne samo u javnosti, ali i među političarima, jer ni jedan javni objekat još nije priključen na ovaj, kako kažu, najekonomičniji i najčistiji energent.
U četiri godine od kad mu je Zadarska županija dodijelila koncesiju za plinofikaciju, tvrtka EVN Croatia je na plin priključila svega dva naselja: Crvene kuće i Petrići, te dvije tvornice – Marasku i Tvornicu kruha Zadar. Izostanaka najavljenih besplatnih priključaka, te njihova vrtoglavo visoka cijena, doveli su do toga da je prirodni plin energent kojeg si većina Zadran ne može priuštiti. Unatoč, već pripremljenim instalacijama i subvencijama, to je teško učiniti i nekim gradskim ustanovama, pa tako plinofikacija u Zadru, jednostavno tapka na mjestu. O svemu tome razgovarali smo s Wernerom Casagrandeom, jednim od dvojice članova uprave EVN Croatia.
– Nakon teške godine iza nas, možemo reći da smo zadovoljni postignutim u ovoj fazi, iako to nije ono što smo planirali kad smo počeli s radovima. Za nas je bilo iznimno važno da počnemo graditi paralelno plinsku mrežu u sve tri županije, ne samo u Zadarskoj, nego i u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Zadru smo duže vrijeme aktivni, a gradimo i u Biogradu i Benkovcu. Do kraja godine, u cijeloj Zadarskoj županiji izgradit ćemo oko 35 kilometara plinovoda. Ta je brojka manja od one kojem smo očekivali na početku projekta, a razlog je što smo naišli na niz problema koje smo morali u međuvremenu rješavati. No, sad smo ipak zadovoljni. Iznimno nam je drago da smo priključili stambeni blok Petrići u kojem smo jednim spajanjem dobili više od 400 kupaca, a posebno što je do realizacije tog projekta došlo udruživanjem nas u EVN-u, stanara, Grada Zadra i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  
VIŠE U TISKANOM IZDANJU