Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prenđa je uvijek bio s narodom

23.01.2011. 23:00
Prenđa je uvijek bio s narodom


Poznavao sam Prenđu kao građanin, mnogo ranije nego li je postao nadbiskup. Iznimno sam ga poštovao, bio je draga i srdačna osoba, mogli smo razmijeniti mišljenja o raznim stvarima. U razgovoru s njim često sam rješavao vlastite dileme i nespokoje, kaže Vrančić
Sutra se obilježava godina dana od iznenadne smrti 68. zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe. Preminuo je lani u Zagrebu u 71. godini života, 46. godini svećeništva i 20. godini biskupstva. Njegova smrt duboko je potresla mnoge vjernike u Zadru, Zadarskoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj. Za komentar prilikom obilježavanja prve godišnjice od nadbiskupove smrti zamolili smo zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića i župana Zadarske županije Stipu Zrilića.
– Poznavao sam Prenđu kao građanin, mnogo ranije nego li je postao nadbiskup. Iznimno sam ga poštovao, bio je draga i srdačna osoba, mogli smo razmijeniti mišljenja o raznim stvarima. U razgovoru s njim često sam rješavao vlastite dileme i nespokoje. Tako ga je doživljavao cijeli puk Nadbiskupije. I kao predsjednik Gradskog vijeća i kao ravnatelj bolnice i gradonačelnik dobro sam surađivao s njim. Bio je pastir naše Crkve u vrlo teškim vremenima osamostaljenja, višestranačja, agresije i poteškoća grada pod bombama. Zbrinuo je bezbroj izbjeglica i bio svjedok ljudskih patnji i nesreća i trauma u tim vremenima. Značajan obol je dao i tada, bio je podstrek i usmjeravatelj u rješavanju poteškoća. Iznimno smo zahvalni i sretni da je on bio naš nadbiskup u teškim i sudbonosnim vremenima. Žao mi je zbog njegove iznenadne smrti, ali takva je sudbina. Cijeli Zadar i građani će obilježiti godišnjicu smrti, kaže Vrančić.
I župan Zrilić se, među ostalim, prisjetio Prenđine uloge u teškim vremenima Domovinskog rata:
– Pokojni otac nadbiskup mons. Ivan Prenđa svoju službu vjerskog pastira obavljao je zdušno, s velikom požrtvovnošću i ljubavlju za druge. Bio je stalno sa svojim narodom. Ostajao je s vjernicima kada je bilo najteže, u ratnim vremenima, vremenima teških razaranja i stradanja. U poratnom razdoblju ohrabrivao je ljude na povratak kućama i vraćao nadu u život potičući, tada toliko potrebnu, vjeru. Snažno se zalagao za najsiromašnije sudjelujući u mnogim humanitarnim aktivnostima i događajima koje je i sam često inicirao. Njegov odlazak veliki je gubitak za sve nas, jer otišao je istinski pastir Božji. I dok on uz Oca živi život vječni, velika tuga za našim dobrim nadbiskupom, dobrim čovjekom, ne prestaje, zaključio je Zrilić.
 


Večeras misa zadušnica


Budući da sutra u Zagrebu održava zasjedanje HBK, misu zadušnicu za mons. Ivana Prenđu služit će zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić večeras, s početkom u 18 sati, u katedrali Sv. Stošije u Zadru.