Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sigurnost učenika na putu do škole – prioritet MO-a Maslina

23.01.2011. 23:00
Sigurnost učenika na putu do škole –  prioritet MO-a Maslina


Velik broj djece s Bokanjca ide u Osnovnu školu Bartula Kašića. Na putu im je taj zid koji ničemu ne služi, a uz samu je prometnicu, tako da nema mjesta za nogostup. Treba ga srušiti i na tom mjestu napraviti nogostup te postaviti kvalitetniju signalizaciju. Također, potrebno je natkriti autobusnu stanicu na Putu Bokanjca kako učenici ne bi kisnuli, govori Željko Čulina, predsjednik MO-a Maslina


Područje Mjesnog  odbora Maslina obuhvaća prostor između Ulice Franje  Tuđmana, Puta Bokanjca, Ulice Nikole Tesle i Puta  Skročinih, a graniči s čak sedam mjesnih odbora. Od zadnjih izbora potkraj prošle godine u MO-u Maslina na vlasti  je koalicija HDZ-HSLS, a područje je smanjeno zbog novoosnovanog MO-a Plovanija,  kao i zbog pripojenja bivše vojarne, to jest područja ŠC  Višnjik Mjesnom odboru Stanovi. Tako sad na području  MO-a Maslina živi oko 5.000  stanovnika.
U povijesti su na tom području bila poljoprivredna  imanja, posebice maslinici i  voćnjaci, odakle i naziv Maslina. Prvi su na to područje  doselili Skročini, Vulići, Fabijanići i Faccini, 60-ih je počelo  masovnije naseljavanje stanovništva, a 70-ih su se počeli  graditi neboderi. Danas je to  vrlo frekventno i prilično napučeno područje grada Zadra.
Strpljivi u izgradnji  kanalizacije
Jedan od najvažnijih problema stanovnika ovog područja  je nedostatak kanalizacijskog  sustava, što će se riješiti izgradnjom glavnog gradskog  kolektora visokih zona Zadra.  Radovi su nedavno počeli, a  kako kaže Željko Čulina  (HDZ), predsjednik MO-a  Maslina, radi se o velikom projektu.
– Na ovom području ima puno privatnih kuća sa septičkim  jamama i bilo je nužno ugraditi  kanalizacijski sustav. Radovi  su napokon počeli i, bez obzira  na gužve i zatvorene prometnice, molimo građane da budu  strpljivi jer se to radi za dobrobit svih nas, ističe Čulina.
Dopredsjednik MO-a Maslina Mate Zorica (HSLS), kaže  da će se uz izgradnju kolektora  na križanju ulica Benka Benkovića i Nikole Tesle napraviti  i kružni tok.
– To je raskrižje crna točka  našeg mjesnog odbora, ali i  cijelog grada jer je jako frekventno, a neprestano se tamo  događaju prometne nesreće.  Radit će se cijela rekonstrukcija tog raskrižja, izgradit će se  kružni tok i napokon će biti  sigurnije za sve sudionike u  prometu, kaže Zorica.
Također, gradit će se kanalizacijski sustav za istočni dio  mjesnog odbora, u ulicama  Otočki prilaz i Prilaz Ravnih  kotara. Kako kaže Čulina,  građevinska dozvola je ishodovana i čeka se raspisivanje  natječaja te uvođenje izvođača  u posao, što će, vjeruje, biti  uskoro.
Vijećnici MO-a Maslina  problem vide i u zidu uz samu  prometnicu na Putu Bokanjca  kod Veterinarske stanice.
– Velik broj djece s Bokanjca  ide u Osnovnu školu Bartula  Kašića. Na putu im je taj zid  koji ničemu ne služi, a uz samu  je prometnicu, tako da nema  mjesta za nogostup. Treba ga  srušiti i na tom mjestu napraviti nogostup te postaviti  kvalitetniju signalizaciju. Također, potrebno je natkriti autobusnu stanicu na Putu Bokanjca kako učenici ne bi kisnuli, govori Čulina.
Radi sigurnosti djece, u  prošlom mandatu je postavljen  i nogostup sa sjeverne strane  OŠ Bartula Kašića.
– Pomaknut je zid i postavljen nogostup, oko škole je  postavljena rasvjeta, a u dogovoru sa školom krenulo se u  rekonstrukciju školskog igrališta. I ono je osvijetljeno, a  planira se još dovršiti uređenje  terena te urediti boćalište i  dječje igralište, kaže Dubravko  Barešić (HDZ), bivši predsjednik i sadašnji tajnik MO-a  Maslina.
Nedavno je ostvaren i jedan  dugogodišnji prioritet MO-a  Maslina, otvorena je ambulanta opće medicine. Dosad je  najbliža bila na Bokanjcu, dok  na području mjesnih odbora  Maslina i Vidikovac, nije postojala niti jedna.
Sportski planovi
U okviru komunalnih projekata, rekonstruiran je sustav  vodovoda na Putu Skročinih i  u Plitvičkoj ulici, u koju se  planira još postaviti i rasvjeta.  Planiraju se još komunalno  opremiti ulice Vladimira Gortana, Franje Račkoga te asfaltirati i postaviti rasvjeta u  Ulicu Jose Felicinovića, opet  ponajviše zbog djece koja onuda ide u školu.
– Što se tiče dječjeg vrtića,  postoji jedan pod nazivom  Pčelica, između SAS-a i Bagata. Želja nam je da se taj  obnovi, a prema Detaljnom  planu uređenja Tehničkog  školskog centra, u budućnosti  će se izgraditi još jedan. Tim  planom MO Maslina bi dobio i  poštu, banku, a na mjestu sadašnjeg Bagatova igrališta trebala bi se izgraditi dvorana i  novo nogometno igralište. MO  Maslina je sudjelovao u donošenju plana i uložio svoje  primjedbe što se tiče prometnog rješenja, no i nisu sve  uvažene. S ostalim odrednicama plana smo zadovoljni, rekao je Barešić.
A u planu Mjesnog odbora  je osnovati košarkaški klub, s  obzirom na vrsne košarkaše  koji ondje stanuju, zatim nastojati osigurati prostor za rekreaciju žena te osigurati prostor i nabaviti rekvizite za kartanje, igranje šaha i druženje  umirovljenika.
– Ponosni smo na naš MNK  Maslina koji igra u trećoj malonogometnoj ligi. Želja nam  je poboljšati njihove uvjete rada, osigurati im trening u dvorani kako bi mogli još napredovati. Kad se dovrši igralište  kod škole, planiramo organizirati i malonogometni turnir i  to u okviru slavlja naše fešte u  povodu Velike Gospe. Kulturnih sadržaja, nažalost, nemamo zbog nedostatka prostora.  Dvorana koja je za to prije  služila je prenamijenjena.  Ipak, postoji ideja da se osnuje  jedno folklorno društvo, otkriva Čulina.
Planira se i dovršiti uređenje  prostora Mjesnog odbora te  nabaviti računalo za potrebe  MO-a i Udruga koje tamo djeluju. Uz prostore se nalazi i  Rukometni klub Zadar, Udruga Nada, jedna pravna osoba, a  MO svoj prostor dijeli i s podružnicom Crvenog križa.
– U našoj podružnici Crvenog križa aktivna je gospođa  Ljerka, koja je poznata po  svom velikom zalaganju i humanitarnom radu još od 60-ih  godina. Kod nas se redovito  aktivno skuplja pomoć za potrebite po cijeloj županiji. Evo,  uskoro šaljemo pomoć djeci u  Gračac, govore vijećnici MO-a  Maslina.