Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Asfaltom zaustavljaju pad broja stanovnika

23.01.2012. 23:00
Asfaltom zaustavljaju pad broja stanovnika


Općina želi zaustaviti stalan pad broja stanovnika te izgradnjom komunalnih i infrastrukturnih objekata omogućiti demografsku obnovu ovog podvelebitskog kraja


Unatoč  krizi i recesiji projekt druge  faze sanacije i modernizacije  nerazvrstanih cesta na području općine Starigrad  (Starigrad Paklenica, Seline,  Tribanj) se nastavlja. Riječ je  o projektu financiranom  kroz projekt Integralni razvoj lokalne zajednice EIB II,  vrijedan 2 milijuna i 700 tisuća kuna bez PDV-a.
Program EIB II
– Ugovor s Ministarstvom  mora, prometa i infrastrukture potpisan je u Općinskoj  vijećnici još u travnju protekle godine. Radovi koji su  započeli po završetku  prošlogodišnje turističke sezone nastavljaju se te se uskoro očekuje i njihov konačni završetak, najavio je  Krste Ramić, načelnik  Općine Starigrad.
Izvođač radova je tvrtka  Asfaltne ceste d.o.o. iz Splita, a nadzor tvrtka Gin company d.o.o. iz Zadra.
– U prvoj fazi se u iznosu  od oko 4 milijuna kuna asfaltiralo 15 kilometara, dok  se u ovoj drugoj fazi u iznosu  od 2,7 milijuna kuna bez  PDV-a asfaltira 12 kilometara lokalnih puteva. Ministarstvo sudjeluje sa 80 posto  sredstava. Kroz program EIB  II bili smo dužni napraviti  projektnu dokumentaciju i  ishoditi dozvole te sufinancirati projekt sa 20 posto  sredstava, objašnjava Ramić.
Kroz program EIB II na  području općine Starigrad,  kada završi ova faza projekta, bit će sanirano i modernizirano oko 30 kilometara cesta, što predstavlja  znatan dio puteva u ovoj  podgorskoj općini na obroncima Velebita naslonjenoj na  more, okruženoj s čak pet  nacionalnih parkova i tri  parka prirode.
 – Tek se sada jasno vidi  koliko je ovaj projekt važan  za razvoj općine, osobito ako  se uzme u obzir da velik dio  zaseoka i stanovnika nisu  uopće imali puteve do svojih  kuća i imanja, kaže Ramić,  ističući pritom i već realiziran projekt izgradnje prve i  druge faze nogostupa s odvodnjom uz Jadransku magistralu u Selinama i Starigradu vrijedan 17 milijuna  kuna.
Ceste važne turizmu
Sa željom da se zaustavi  stalan pad broja stanovnika  ovog kraja, kaže Ramić,  općinska uprava ulaže velike  napore za poboljšanje kvalitete života. Komunalna i  infrastrukturna izgradnja  preduvjeti su za zaustavljanje iseljavanja koji će istovremeno omogućiti i demografsku obnovu ovog podvelebitskog kraja.
– Ovim projektom u koji  smo uložili golemi trud kako  bi se ostvario općina je napravila znatan iskorak u  stvaranju preduvjeta za zadržavanje svojih žitelja na  svom području, ali i znatan  iskorak u uređenju ovog lijepog područja. Naime, i starigradska općina i žitelji jednim većim dijelom žive od  turizma, a znamo da su ceste  jedan od važnijih faktora za  razvoj turizma, ostalih djelatnosti i života uopće, naglašava Ramić.
Realizacija ovog projekta  je sastavni dio razvojnog  programa s kojim su Podgorci odlučno krenuli u budućnost s naglaskom na razvoj ovog podvelebitskog kraja.
– Završetkom ovog projekta ne završava program  sanacije i modernizacije nerazvrstanih ulica na području općine, već će se odmah pristupiti izradi projekta kojim bi se osigurala sanacija i modernizacija ostalih ulica koje nisu bile obuhvaćene sa prve dvije faze,  poručuje Krste Ramić, dodajući da recesija neće zaustaviti zacrtane projekte, barem ne u onom dijelu koji se  financira iz općinskog proračuna.