Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadar će osjetiti pozitivne efekte ulaska u EU

23.01.2012. 23:00
Zadar će osjetiti pozitivne efekte ulaska u EU


Zadarska županija, točnije 43.330 njenih birača izjasnilo se za pristupanje Europskoj uniji. Međutim, 38,57 posto izašlih na izbore, uklapa se u hrvatski prosjek. Iako je posljednjih dana, gotovo u svakom javnom istupu, zadarski župan Stipe Zrilić pozitvno govorio o pristupanju Hrvatske EU i potrebi izlaska na referendum, njegov komentar rezultata referenduma bio je više nego skroman.
– Bilo bi bolje da je odaziv građana bio veći. Ipak, građani su velikom većinom za ulazak u EU, shvaćajući da mi tamo civilizacijski i povijesno pripadamo. Ovo bi trebala biti motivirajuća odluka za jedan aktivniji pristup u budućim aktivnostima kako bi doista EU značila boljitak za građane, rekao je župan Zrilić.
Zadarski birači, njih 20.039 također su se izjasnili za pristupanje EU. U Zadru je postotak izašlih bio nešto veći, 45,46 posto, a rezultat referenduma komentirao je gradonačelnik Vrančić.
– Drago mi je da je referendum pozitivno prošao. Spadam u one koji jako podržavaju ulazak Hrvatske u EU. Naš grad je u tome pokazao većinsku volju iako je postotak izašlih na referendum mogao biti i veći. Možda je kod dijela građana razlog mala zbunjenost uzrokovana aktualnom krizom, ali i događanjima u EU. Od ulaska u EU očekujem političku stabilnost i stabilnost svih društvenih odnosa. Također, očekujem snaženje pravne države s čime bi se stekli preduvjeti za razvoj, naročito za porast investicija. Grad Zadar, sa svim svojim potencijalima i geografskim prednostima, bit će ona sredina koja će, možda više od drugih, osjetiti pozitivne efekte ulaska u EU, rekao je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.