Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadrani strahuju od lančanih poskupljenja

23.01.2012. 23:00
Zadrani strahuju od lančanih  poskupljenja


Nije problem u povećanju poreza, nego to što trgovci svako povećanje PDV-a od 2-3 posto iskoriste za podizanje marži za 20-30 posto. Po mojoj računici, ne drži vodu da će povećanje PDV-a pokrenuti gospodarstvo. Ako se podignu cijene, smanjit će se potrošnja, kaže student Lovre Lučić


Kako i na svaku  dosadašnju najavu o novim  porezima ili poskupljenjima  koji su dosad već nebrojeno  puta trebali oživjeti hrvatsko  gospodarstvo, tako i na najavu o povećanju PDV-a sa 23  na 25 posto, građani reagiraju s negodovanjem.
Veće marže, veće cijene
Iako je ministar financija  Slavko Linić rekao da viši  PDV nije u funkciji rastrošnosti države nego u funkciji potpore gospodarstvu i  socijalno slabijim građanima, upravo se socijalno slabiji građani ipak boje da će se  sve prelomiti na njihovim  leđima. Linić pak ističe da će  se povećanje PDV-a ublažiti  nižim međustopama i smanjenim doprinosima na  plaće. Sve to, nadaju se u  Vladi, kroz neko vrijeme će  pokrenuti zamrlo gospodarstvo i smanjiti nezaposlenost.
Čim je najavljeno povećanje PDV-a, počelo se  kalkulirati što bi sve moglo  poskupjeti i u tom se kontekstu spominje voda, struja,  telefon, automobili, u konačnici i sindikalna košarica  te ono čega se svi boje –  povećanje trgovačkih marži.
Ada Duka, predsjednica  Ceha trgovaca pri Obrtničkoj  komori Zadarske županije,  kaže da svako povećanje, ionako već visokog PDV-a, dovodi do povećanja marži i u  konačnici povećanja cijena  proizvoda i usluga.
– Jedinstvena stopa za sve,  tu je više da se sve opstruira,  a ne pokrene. A svaka  olakšica je dobrodošla i svakako je potrebna. Primjerice,  na luksuznu odjeću bi trebala ići veća stopa PDV-a, a  na opremu za djecu manja.  Sve u svemu, uvijek bismo  trebali razmišljati pozitivno i  nadati se da će promjene donijeti boljitak, ali zdrav razum i dosadašnje iskustvo  nas uči da trebamo biti oprezni u optimizmu, kaže Duka.
Ništa pozitivnije ne razmišljaju ni građani. Student  Lovre Lučić boji se upravo  visokih trgovačkih marži.
– Nije problem u povećanju  poreza, nego to što trgovci  svako povećanje PDV-a od  2-3 posto iskoriste za podizanje marži za 20-30 posto.  Po mojoj računici, ne drži  vodu da će povećanje PDV-a  pokrenuti gospodarstvo.  Ako se podignu cijene, smanjit će se potrošnja, kazao je  Lučić.
No trgovci su podijeljeni.  Neki od njih misle da je podizanje cijena jedina mogućnost za opstanak, a drugi  smatraju da nema prostora  za podizanje cijena jer ljudi  već sad gledaju svaku kunu.  Tako mesar iz mesnice Lukin  misli da će teret povećanog  PDV-a pasti na trgovce, to  jest proizvođače i seljake.
– Svaki dan se bruji o krizi,  poskupljenjima, nezaposlenosti i malim plaćama. Ljudi  su prestrašeni i stišću se do  zadnje lipe. Pa ne može se  ništa dobiti ako se ne zaradi,  a čini mi se da kod nas ne  mogu zaraditi ni država, ni  ljudi, govori mesar, dodajući  da ne vjeruje da će i meso  poskupjeti.
Uvijek po narodu i po  sirotinji
Slično razmišlja i trgovkinja na zadarskoj tržnici.
– A za koga da poskupimo  cijene? Kao da sad navaljuju  kupovati. Kod mene je puina  55 kuna već pet godina pa  opet jedva prodam. A bojim  se da će drugi podignuti cijene s ovolikim  PDV-om. Pa samo Mađarska  ima veći porez  od nas! Uvijek  po narodu i po  sirotinji. Sami  smo nesposobni pa nas guraju u Europsku  Uniju, ko guske  u maglu. A tko  će ti dati kad u  svojoj kući nemaš? Neće  nam ni tamo biti bolje, pesimistična je ova  trgovkinja.
Ivana Župan  iz pekare Zimaj  kaže da bi kruh  mogao poskupjeti zbog višeg  PDV-a.
– Već je dugo  kod nas ista cijena kruha, sedam kuna štruca bijelog, ali  sad bi mogle cijene rasti.  Teško se na to odlučiti jer  ljudi gledaju svaku kunu i  idu uvijek tamo gdje im je  jeftinije. Čini mi se da najavljene reforme nisu dobre ni  za kupce ni za trgovce, kazala je Župan.
Umirovljenik Duško Lazić  kojeg smo zatekli u pekari  kaže da ne voli ni čuti za  poskupljenje.
– Recesije mi je već preko  glave. Bio sam staklar i u ono  vrijeme sam ostaklio Bili brig  i Kalelargu, a sad imam mirovinu 2.500 kuna i još su je  ‘zamrznuli’. Ne volim kukati,  živi se nekako, ali sa svakim  poskupljenjem sve teže, kaže  Lazić.
Da će s većim PDV-om koliko-toliko porasti i cijene,  boji se i umirovljenik Branko  Štokić.
– Povećanje PDV-a će najteže pasti onima koji najmanje imaju. Najavljuje se  da će ova reforma oživjeti  gospodarstvo, ali bez novca  nema obnavljanja gospodarstva. A novca nemaju ni privatnici, ni država tako da nas  jedino vanjski kapital može  spasiti, smatra Štokić.