Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Devčić: Po Vrdoljakovom zakonu hrvatski narod će živjeti u getu

Autor: Nives Rogoznica

23.01.2013. 23:00
Devčić: Po Vrdoljakovom zakonu hrvatski narod će živjeti u getu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Odlazak u prirodu bit će zaustavljen natpisom “stop, privatni posjed, ne prilazi”. Za odlazak na plažu kartu ćemo plaćati Austrijancima, za šetnju šumom naknadu ćemo davati Nijemcima, a vodu ćemo kupovati od Francuza, rekla je Irena Devčić


Potpredsjednica županijskog HSS-a Irena Devčić pozvala je građane da danas, zadnjeg dana savjetovanja s zainteresiranom javnošću, dignu glas i kažu ne donošenju Zakona o strateškim investicijskim projektima RH, odnosno da svoje primjedbe pošalju posredstvom mrežnih stranica Ministarstva gospodarstva.
Prodaja najboljem ponuđaču
– HSS se oštro protivi donošenju Zakona o strateškim investicijskim projektima RH po hitnom postupku. Ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku želimo poručiti da liježući svake večeri sa svih 370.000 nezaposlenih, kako je izjavio, ni na koji način ne doprinosi rješavanju njihovih problema, već možda samo svojih. Donošenjem ovakvog zakona, i to još po hitnom postupku, izravno se otvara mogućnost rasprodaje hrvatskih javnih i prirodnih dobara. Podržavajući ovakav zakon, današnja vlast u naslijeđe Hrvatskoj ostavlja narod koji će živjeti u getu. Nakon što se privatiziraju šume, vode i obala, kretanje će prosječnom Hrvatu biti ograničeno na kuću i okućnicu, a vikende ćemo valjda provoditi u šoping centrima što je vjerojatno i namjera ove socijalno i narodno orijentirane vlasti. Odlazak u prirodu bit će zaustavljen natpisom ‘stop, privatni posjed, ne prilazi’. Za odlazak na plažu kartu ćemo plaćati Austrijancima, za šetnju šumom naknadu ćemo davati Nijemcima, a vodu ćemo kupovati od Francuza. Iako je ovo karikirano, ovaj zakon omogućava upravo to, a cijena hrvatskog bogatstva procijenjena je na 150 milijuna kuna. Pitamo se tko u Hrvatskoj ima taj novac, a da ga već nije uložio u Hrvatsku, i očekujemo li isključivo od stranaca da će doći ulagati na ovakav način. Do sada nisu, a ako im ponudimo šume, vode i ceste, očekujemo da će doći ulagati u Hrvatsku. Pitamo svih četiri milijuna Hrvata, u koje spada i onih 370.000 nezaposlenih s kojima ministar spava svake noći, žele li ovakvu Hrvatsku. Pitamo se jesu li se naši branitelji borili za slobodnu zemlju kako bi se ona dvadeset godina kasnije mogla prodati najboljem ponuđaču? – rekla je Devčić dodajući kako HSS podržava udruge koje prikupljaju potpise za peticiju protiv donošenja Zakona o strateškim investicijskim projektima RH, te kako su i članovi ove stranke potpisnici peticije.
DORH može samo dati blagoslov
– U nacrtu zakona je nekoliko vrlo spornih točaka. U člancima 18. i 19. se, bez obzira na demantije ministra Vrdoljaka, vrlo jasno kaže što se može, a što se ne može raditi, odnosno – da se može sve. Nekretnina u vlasništvu RH, uključujući šume, šumsko zemljište, poljoprivredno zemljište, javne ceste i javno dobro, može se neposrednom pogodbom otuđiti. Ovdje uopće nema prostora za polemiku, vrlo jasno piše da se kompletna javna dobra RH mogu otuđiti. Šuma, odnosno šumsko zemljište, za koje je sklopljen ugovor o otuđenju prestaje biti dio šumsko gospodarske osnove područja RH. Status javne ceste i status javnog vodnog dobra prestaje sklapanjem ugovora o otuđenju. Kriminalno je da se ovim zakonom izbacuju lokalna i područna samouprava. Ako već iz Vlade cijelo vrijeme govore da je država tako loš gospodar, zbog čega nisu odlučivanje spustili na lokalnu samoupravu koja zna puno bolje gospodariti svojim dobrima? U članku 19. se kaže da država, tamo gdje se oko vlasništva spore RH i lokalna samouprava, jednostavno može iz postupka izbaciti lokalnu samoupravu. Izrazito spornim smatramo i dio koji se odnosi na koncesije na pomorskom dobru gdje se praktično kaže da granica pomorskog dobra postoji, osim kada – ne postoji. Ministar Vrdoljak napominje da su u sve uključena središnja tijela: Ministarstvo gospodarstva i DORH. U članku 20. jasno se kaže da DORH prije sklapanja ugovora daje mišljenje o njegovoj pravnoj valjanosti. Dakle, ako je sve po ovom zakonu i ako je pravno valjano, DORH tu ne može napraviti ništa, osim dati svoj blagoslov, analizirala je Devčić, dodajući kako će HSS-ov zastupnik u Saboru iznijeti amandmane na ovaj nacrt Zakona.


 ŠARIĆ: KRIMINALNO JE ŠTO PUPIĆ BAKRAČ TRAŽI BONUS OD 160.000 KUNA




Predsjednik zadarskog HSS-a Zdravko Šarić osvrnuo se na, kako je kazao, javnu polemiku oko isplate bonusa od 160.000 kuna direktorici Zračne luke Zadar Katici Pupić Bakrač.
– Mi smatramo da je kriminalno, bez obzira na odluke Vlade koja ionako često donosi pogrešne odluke, inzistirati na isplati ovako velikog bonusa. Pitamo se postoje li u ugovoru, na koji se direktorica poziva, penali ako se posluje s gubitkom, a koje imaju svi menadžeri u privatnim tvrtkama. Ako se netko želi igrati menadžera, neka ide u privatni sektor gdje će u ugovoru imati i bonus i penale, a neće mu Grad i Županija s oko milijun eura sufinancirati posao. To je novac nas poreznih obveznika. Sigurni smo da bi svakoj obitelji bilo lakše preživljavati kad ne bi plaćali komunalnu naknadu kao što ju Zračna luka već dulji period ne plaća Općini Zemunik Donji. Krivicu za ovo snosi i Nadzorni odbor Zračne luke koji je odgovoran za ovakav ugovor i dogovor s ravnateljicom oko isplate bonusa, rekao je Šarić.