Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na Škrapingu oko tisuću natjecatelja, na sajmu 36 izlagatelja

23.01.2014. 23:00
Na Škrapingu oko tisuću natjecatelja, na sajmu 36 izlagatelja


Zbog ograničenog kapaciteta, mjesta i veličine šatora, prijave za Sajam otočnih proizvoda, koji će se održati u sklopu devetog Škrapinga, zatvorene su prije naznačenog roka. Kako ističu organizatori, posebnost ovogodišnjeg, petog po redu Sajma otočnih proizvoda jest upravo veliki broj prijavljenih sudionika, osobito izlagača nositelja oznake Hrvatski otočni proizvod.
– Raduje nas što je prijavljeno 16 izlagača s oznakom HOP s otoka Pašmana, Dugog otoka, Cresa, Murtera, Hvara, Visa, Šolte, Brača, Paga, Prvića i poluotoka Pelješca te 14 izlagača s Pašmana i Silbe koji još nemaju oznaku HOP, uz šestero izlagača iz Biograda, Sv. Filipa i Jakova i Zadra, kaže Julijana Radović iz JKU Prvenj, koji je jedan od organizatora popularne trekking utrke. Cilj sajma je, napominje, poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti podrijetla proizvoda s otoka, održivi razvoj otoka kroz samozapošljavanje te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod koju od 2010. ima i Škraping.
Nastup na Sajmu otočnih proizvoda besplatan je za izlagače kojima se pruža prilika da se na međunarodnoj manifestaciji predstave bogatom i originalnom ponudom koja se proizvodi u malim serijama. Na štandovima će se tako naći maslinovo ulje, razni likeri, marmelade, džemovi, sapuni na bazi maslinova ulja i ljekovitog bilja, suveniri od školjaka te rukotvorine i ručni rad, pletene sprte i vrše, bokobrani za brodove, unikatna umjetnička djela izrađena u kamenu i ostali vrijedni proizvodi.
Mjesec i pol prije održavanja jedinstvene internacionalne trekking utrke po oštrom otočnom kamenju 8. i 9. ožujka prijavilo se 73 natjecatelja, a organizatori očekuju da će ih u konačnici biti oko 1.000 te još stotinjak gostiju i predstavnika medija. Prijave za Škraping primaju se i online na internetskoj stranici www.skraping.hr, a krajnji rok za prijavu je 28. veljače.