Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Ne želim stan ostaviti nekome tko ga nije zaslužio”

23.01.2014. 23:00
“Ne želim stan ostaviti nekome tko ga nije zaslužio”


Već tri mjeseca dolazim ovdje i nosim transparent, ne znam više kome da se obratim – očajna je Nevenka Žunić, zadarska umirovljenica koja pokušava već 14 godina raskinuti ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojom nećakinjom, no bezuspješno. Nevenka Žunić ugovor je, kako kaže, pokušala raskinuti zbog nećakinjinih neizvršavanja ugovornih obveza. Taj sporazum s njom je potpisala 1998. godine, a prijedlog za raskidom dala je dvije godine kasnije, uz obrazloženje kako je par mjeseci od njegovog potpisivanja nećakinja prestala dolaziti i brinuti o njoj. Naime, nećakinja joj je trebala svakog mjeseca uplaćivati novac u protuvrijednosti od 100 tadašnjih njemačkih maraka, ali i pomagati joj.
– Ubrzo nakon što smo potpisale ugovor moja nećakinja je prestala dolaziti i brinuti se za mene. Završila sam čak i u bolnici u Rijeci, međutim nije niti jednom došla. Godine 2000. odlučila sam prekinuti ugovor, no u tome ne uspijevam, kazala je Nevenka koja je pokrenula novu tužbu no i tu se, kaže, svjedocima koji su svjedočili u njenu korist nije ukazalo povjerenje, a svjedocima koji su svjedočili u nećakinjinu korist jest:
– Nakon što je poslije sklapanja ugovora prestala izvršavati svoje obveze, kako je pokrenuta tužba, ponovno je pokušala dolaziti u stan, međutim ja ju više nisam htjela pustiti jer joj nisam vjerovala. Ne želim niti primati njen novac i redovito ga vraćam.
No, sud je u međuvremenu prihvatio i prijedlog nećakinje za otvaranjem sudskog pologa na koji će ona vršiti uplatu novčanog iznosa za uzdržavanje, što je prema uvidu iz presude iz 2007. ona prema uplatnicama redovito i radila od 2001. godine.
– Moji susjedi vide i znaju, ona nikad nije dolazila. No, njima se ne vjeruje. Imam 86 godina, na izmaku sam snaga, 14 godina provlačenja po sudu je iza mene… Teško se krećem, jedva živim jer mi se sada još s mirovine skida i 20 tisuća kuna na ime sudskih troškova, no borit ću se koliko mogu. Samo želim da netko ponovno pregleda moj slučaj, jer svoj stan ne želim ostaviti nekome tko to nije zaslužio, poručuje Nevenka.