Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Turistička zajednica kriva za pad Petrčanca s bine

23.01.2017. 23:00
Turistička zajednica kriva za pad Petrčanca s bine


Turistička zajednica grada Zadra mora Petrčancu Ivanu Dikliću isplatiti odštetu za ozljede, tuđu pomoć i troškove sudskog postupka, jer kao organizator Karnevala na Narodnom trgu 2007. godine nije osigurala binu za maškarane skupine, pa je on s nje pao i teško se ozlijedio.
Nepravomoćnom presudom koju je jučer donijela Tereza Mitrović, sutkinja Općinskog suda u Zadru, Stalne službe Biograd, Dikliću je za ozljedu dosuđen iznos od 31.000 kuna, za tuđu njegu dok se liječio 2.128 kuna i troškove parničnog postupka 19.937 kuna, sve uvećano za zatezne kamate do dana isplate.
Diklić je u tužbi naveo da se nesretni događaj zbio 18. veljače 2007. godine na Narodnom trgu u Zadru, za vrijeme održavanja Karnevala čiji je organizator bila TZ grada Zadra. On je na središnji gradski trg došao u društvu 40-ak maškaranih sumještana i na poziv voditelja programa uspeo na binu, koja se sastojala od dva odvojena dijela. Kako je bio mrak, a prostor između bina neograđen, u jednom je trenutku pao u međuprostor i slomio lisnu kost desne noge te ligament, zbog čega je bio podvrgnut dvjema operacijama.
Projektant pozornice, član udruge “Propela” N. S., istaknuo je kako je dio bine na kojem su se maškare predstavljale bio niži, izdvojen od glavne bine i bliži publici, dok je drugi dio bio predviđen za izvođače. Za međuprostor širine od jednog metra kazao je kako je namjerno ostavljen da maškare ne bi ometale izvođače kao što je to bio slučaj prethodnih godina, te da je pozornica bila predviđena za izlazak svega 15 do 20 ljudi. U petrčanskoj maškaranoj povorci bilo ih je više od 30, a prema riječima projektanta, osim brojnosti, problem je nastao i zbog njihove euforičnosti i alkoholiziranosti.
– S obzirom da je došlo do ulaska prevelike količine ljudi na pozornicu kapaciteta do 15-ak osoba, a na nju se popela cijela grupa maškara iz mjesta Petrčane, dakle preko 30 ljudi, oštećenik nije mogao vidjeti međuprostor, nije bilo ograde te ih na taj međuprostor nitko nije ni upozorio, zaključila je u presudi sutkinja Mitrović, napominjući i kako su kao posljedica zadobivenih ozljeda oštećeniku trajno ostali ožiljci.