Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bez bodova u gostima nećemo se spasiti

Autor: Drago Bajković

23.02.2009. 23:00
Bez bodova u gostima nećemo se spasiti

Foto: Vedran SITNICA



Cijeli tjedan je pred nama i vjerujem da ćemo se dobro pripremiti za ovo gostovanje na Kantridi. Vrijeme je da počnemo donositi bodove sa strane, onda ćemo se i penjati na prvoligaškoj ljestvici – kazao je Zebić.


Napokon sunčano na Stanovima. Ne radi se naravno o vremenskoj prognozi, već o atmosferi nakon nedjeljne pobjede nad Cibalijom na otvaranju proljetne polusezone. Tri osvojena boda nisu Zadar pomakla sa posljednje pozicije na ljestvici, ali je zaostatak ipak smanjen. Psihološki ova pobjeda znači puno jer donosi nadu da se momčad sa Stanova ipak može spasiti drugoligaškog ponora. Zadar je u prvom poluvremenu protiv Vinkovčana bio odličan, agresivan i rastrčan, kombinatoran i opasan po vrata gostiju. U drugom poluvremenu kao da je neka druga momčad istrčala na travnjak, ni traga onoj iz prvog poluvremena. Srećom, zaliha od dva zgoditka bila je dovoljna za osvajanje tri boda. Koliko god ta igra iz prvog poluvremena nudi optimizam, toliko ga ona iz drugog poništava. Dalibor Zebić u ponedjeljak ujutro nudio je sliku optimističnog Zadra.
– S ovom pobjedom smo malo odahnuli. Ne želim niti pomisliti što bi se dogodilo da nismo uspjeli pobijediti Cibaliju. Osvojili smo tri boda koja nas, istini za volju, bodovno nisu previše pomakla prema naprijed, ali psihološki nam znače puno. Osvajanje troboda na otvaranju polusezone bio je osnovni uvjet za sve ono što slijedi.
Zebić je nakon prospavane noći iznio niz svojih zapažanja s utakmice.
– Prvo poluvrijeme odigrali smo stvarno na zavidnom nivou. Osim par sitnih pogrešaka moji igrači sve su napravili odlično i bio sam potpuno zadovoljan nakon tih prvih 45 minuta. Stvarali smo prigode i zabijali, a s druge strane Vinkovčanima nismo dozvoljavali da igraju. U drugom poluvremenu opet naša stara boljka. Čini se da su moji igrači smatrali da je utakmica gotova i opustili se. Više nisu obavljali zadatke kako je bilo dogovoreno i stajali su predaleko od suparničkih igrača. Vinkovčani više nisu imali što izgubiti i krenuli su slobodnije prema našim vratima. To je donijelo nervozu u naše redove, posebno u sredini terena. Umjesto da još jednim zgoditkom zgotovimo posao mi smo pobjedu doveli u pitanje. To nam govori kako je još puno posla pred nama.
Zebić se na izmjene odlučio u posljednjih desetak minuta susreta, možda je mogao i ranije.
– Možda sam mogao i ranije, ali nekako sam se pribojavao da bih nekom izmjenom samo poremetio ritam, poglavito u obrani. Tek kada sam vidio kako Maruna pada u obrambenim zadacima uveo sam Bilavera koji je unio potrebnu živost. Kasnije su ušli Batur i Mitrović. Batur je pogodio vratnicu, a Mitrović imao fantastičnu asistenciju nakon koje je Ljubičić morao poentirati. U svakom slučaju to mi govori da itekako mogu računati na igrače koji uđu s klupe i također, da su “bili u utakmici” cijeli tijek susreta.
Najveće iznenađenje kola je pobjeda Intera u Kranjčevićevoj što Zadru nikako ne odgovara.
– Čudna utakmica Inter i Zagreba. Rijetkost je da 16-godišnjak bude junak utakmice, Interov mladi vratar u završnici je obranio jedanaesterac Vugrinecu. Sigurno da nam taj rezultat ne odgovara, ali što se tu može. I Croatia iz Sesveta je bila blizu osvajanja boda protiv Varteksa unatoč tome što su veći dio utakmice igrali s desetoricom. Činjenica je da se mi moramo okrenuti sami sebi i ne gledati previše ostale rezultate. Moramo početi pobjeđivati u gostima jer tko nam garantira da ćemo sve utakmice kod kuće pobijediti.
Sljedeći suparnik Zadra je Rijeka koja je iz Gradskog vrta odnijela jedan bod.
– Činjenica je da su najveća snaga Rijekle braća Sharbini i oni Rijeci donose prevagu. Uspjeli su osvojiti bod protiv Osijeka i to je zasigurno za njih povoljan rezultat. Smatram da nismo bez šansi na Kantridi. Gledajući prvi dio prvenstva evidentno je da Riječani kod kuće igraju puno teže nego u gostima, a također variraju od odličnih partija do katastrofalnih. Mi se nadamo da će sljedeće nedjelje biti u lošijem izdanju, ali naglašavam, to će imati utjecaja samo ako mi bude na vidsokom nivou. Cijeli tjedan je pred nama i vjerujem da ćemo se dobro pripremiti za ovo gostovanje na Kantridi. Vrijeme je da počnemo donositi bodove sa strane, onda ćemo se i penjati na prvoligaškoj ljestvici – kazao je na kraju jučerašnjeg razgovora Zebić.


 HAJDUK IGRA ZA SEBE I ZADAR




Nakon pobjede nad Cibalijom Dalibor Zebić nije propustio pogdledati vječiti derbi između Hajduka i Dinama.
– Utakmica je bila praktički negledljiva što se moglo i očekivati nakon pompoznih najava. Cijelih mjesec dana se pumpa atmosfera i ne čudi što je bilo previše grubih startova. Hajduk je bio borbeniji i po onome što su pokazivali na travnjaku više su željeli pobjedu. Pobjeda “bilih” je u svakom slučaju zaslužena, pobijedili su Dinamo i zasjeli na vrh prvenstvene ljestvice.
U preostala tri kola Hajduk igra sa direktnim Zadrovim konkurentima – Interom, Croatijom (S) i Cibalijom.
– Vjerujem da će Hajduk slaviti u sva tri dvoboja i ovaj “regularni” dio prvenstva završiti na prvom mjestu. U dobroj su formi i svaki drugi ishod u ove tri utakmice bio bi iznenađenje. Osim što igraju za sebe igrat će i za nas jer će nam itekako odgovarati ako pobjede ova tri suparnika. Međutim, bez naših pobjeda sve to neće puno značiti – kazao je Zebić.