Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

101 mu je godina tek

Autor: Branko Božić

23.02.2010. 23:00
101 mu je godina tek

Foto: Branko BOŽIĆ



Jučer je u obitelj Glavan u Privlaci bilo jako veselo – i prometno. A kako i ne bi bilo kada je barba Joso proslavio 101. rođendan. Posljednjih dana barba Josi pristizale su čestitke sa svih strana svijeta.
Kako i priliči, Joso je 101. rođendan proslavio u krugu obitelji. Za rođendanskim stolom su se okupili Ive, Danica, Tomislav, Nataša, Nina sa svojim brojnim obiteljima.
Slavlju nažalost nije mogla sudjelovati Josina druga kćer Ankica koja sa suprugom Srećkom i dvije kćeri Anitom i Sonjom već dugi niz godina živi u Sidneyu. Ali zato je tu telefonska veza pa se barba Joso već od ranog jutra čuo sa svojom mezimicom koja mu je poželjela sve najbolje za 101. rođendan.
Uz mnogobrojne čestitare koji su jučer pohodili kuću Glavanovih bilo je i izaslanstvo Općine Privlaka predvođeno načelnikom Ivom Surićem koji su u posjete došli s rukama punim darova.
Barba Joso je ponosan na svoju vitalnost i na izgled dvadeset godina mlađeg čovjeka.
– Nikad u životu nisam bio teže bolestan, a i nikad mi nije trebao neki jači lijek. Iako mi život nije bio uvijek lak, uvijek sam vjerovao u Boga i njegovu pomoć, priča Joso.
Joso je rođen u obitelji s desetoro djece. Bio je treće dijete u obitelji u kojoj se rodilo petero braće i petero sestara. Sa svojom danas već pokojnom suprugom Lucijom vjenčao se 1939. godine.
– Od svoje osamnaeste godine počeo sam sabunjariti. Taj sam posao radio punih 15 godina, do 1943. godina kada sam ostao bez broda kojeg su greškom potopili saveznički avioni. Oni su mislili da gađaju njemačke koćarice, ali je umjesto toga na dno mora otišao moj brod. Čitavog života sam se bavio ribarstvom, poljoprivredom, vinogradarstvom.
Unuk Tomislav nam je otkrio kako djed Joso i u 101. godini ima sve zube i izvrstan vid.
– Još uvijek ga zanima sport, posebno boks. Drag mu je i zemljopis i nema države u Europi da ne zna koliko ima stanovnika. Voli slušati radio i gledati televiziju, ali mu je najdraže pogledati nedjeljnu misu.


 TAJNA DUGOVJEČNOSTI


Upitavši ga koja je tajna njegove dugovječnosti, barba Joso nam je kao iz topa odgovorio:
– Umjereno raditi, ne sekirati se, ne pušiti i umjereno piti. Treba živiti u slozi sa svojima bližnjima, a ne se stalno svađati i bez obzira na to koliko ste stari, uvijek hodati. Evo ja još uvijek uz pomoć “bagulina” odem do dućana i do obale. Ujutro pijem šumski čaj, jer on je zdrav i ljekovit. Svako jutro se sam brijem. Najviše me muči što malo slabije čujem pa mi je teško pričati s ljudima.