Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Marušić će tražiti da se cesta ne zatvara

Autor: Siniša Klarica

23.02.2010. 23:00
Marušić će tražiti da se cesta ne zatvara

Foto: Filip BRALA



Načelnik Marušić izrazio je nezadovoljstvo što su o zatvaranju ceste 1. ožujka najprije obaviješteni mediji, iako rulnica prelazi preko zemljišta koje je u vlasništvu Općine Zemunik
Zatvaranje ceste koja presijeca rulnu stazu Zračne luke Zadar bila je tema sinoćnje javne tribine u Zemuniku Donjem koju je organizirala općinska podružnica UHDDR-a. Općinski načelnik Josip Marušić i predsjednik OV Stanko Duilo upoznali su hrvatske branitelje o stavu Općine Zemunik Donji da se cesta koja prelazi preko rulne staze između Zračne baze Zemunik i Zračne luke Zadar ne zatvori 1. ožujka.
Marušić je najavio možebitni današnji posjet ministra Kalmete Zemuniku Donjem kad bi se, zajedno sa suradnicima mjerodavnim za zatvaranje ceste, najprije trebao sastati s rukovodstvom općine. Nakon toga, kaže Marušić, održala bi se sjednica OV Zemunika na kojoj bi se donijeli konačni zaključci u svezi zatvaranja ceste.
Načelnik Marušić izrazio je nezadovoljstvo što su o zatvaranju ceste 1. ožujka najprije obaviješteni mediji, iako rulnica prelazi preko zemljišta koje je u vlasništvu Općine Zemunik. Predsjednik OV-a Stanko Duilo rekao je da su novinari pogrešno izračunali da je cesta preko Sv. Martina i Sukošana do Zadra samo 3 km i 15 sekundi duža. Nisu ukalkulirali, kaže Duilo, da se radi o dva smjera, puta prosječno dva auta koje ima svaka kuća u Zemuniku Donjem.
Predsjednik zemuničkog UHDDR-a Drago Alvir rekao je da cestu prema aerodromu nije oslobađala direktorica Zračne luke Zadar niti njeni sljedbenici, nego hrvatski branitelji, ali najžešći u svom istupu bio je Marko Alvir.
– Došao Kalmeta sutra ili ne, cesta se u ponedjeljak zatvara. Kalmeta sutra dolazi četvrti put u Zemunik i drugi put nas lagati jer prvi put obećao da neće zatvoriti cestu. Cestu su prvi put četnici zatvorili 1991., a Kalmeta 2010. Treba ići s devizom: “Napravi podvožnjak pa onda zatvori cestu!” Ako smo mi problem zbog toga što su krila aviona udaljena od vozila pola metra, nek se rampe pomaknu 300 metara. Pozivam sve da branimo cestu. Ne silom! Nego dostojanstveno, rekao je Marko Alvir.
Neki od branitelja, bivši djelatnici ZL Zadar govorili su da se cesta nije zatvarala ni kad je preko nje prolazilo pet put više aviona nego danas u sezoni, na što je Stanko Duilo rekao da će općina inzistirati da se cesta ne zatvara 24 sata samo zato što izvan sezone, u 6,30 i 20,30, za 15 sekundi preko nje prijeđu dva aviona dnevno.


 KALMETA: VEĆE RAZLIKE U PUTOVANJU NEMA


Ministar Kalmeta je jučer izjavio kako on pokušava razumjeti Zemuničane, posebice one koji rade u Zračnoj luci Zadar i u zrakoplovnoj bazi, a kojima se sad put dolaska na posao produžuje za nekoliko kilometara. Kalmeta je dodao da im je postojeća cesta bila komotnija, ali veće razlike nema ako na posao budu putovali čeverotračnom cestom.