Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mrtvačnica 750 tisuća kuna

Autor: Branko Božić

23.02.2010. 23:00
Mrtvačnica 750 tisuća kuna


Predsjednik MO Dragan Peša pozvao je okupljene mještane da se u što većem broju uključe u raspravu, istaknuvši da se ovdje radi o projektu vrijednom 750.000 kuna te iznimno važnom za žitelje Zatona kao i za brojne zatonske iseljenike
Pod pokroviteljstvom Grada Nina, a u organizaciji Mjesnog odbora Zaton u Zatonu je održana javna rasprava za idejni projekt zatonske mrtvačnice.
Predsjednik MO Dragan Peša pozvao je okupljene mještane da se u što većem broju uključe u raspravu, istaknuvši da se ovdje radi o projektu vrijednom 750.000 kuna te iznimno važnom za žitelje Zatona kao i za brojne zatonske iseljenike.
Peša je potom dao riječ izrađivačima projekta Matiji Galošiću i Jeleni Bašić Galošić, inače zaposlenicima projektantske tvrtke “Crta d.o.o.” sa sjedištem u Ninu i Zatonu. Njih dvoje su temeljitim elaboriranjem postojećeg stanja na terenu, načinom gradnje, budućim sadržajima te svrhom izrade zahvata veličine 180 metara četvornih prostora detaljno pojasnili okupljenima sve značajke ovog projekta.
– Važno je pridržavanje svih zakonom propisanih mjera, prvenstveno onih usklađenih s Urbanističkim planom uređenja Sridnjeg puta, kojim će se konačno definirati status starog i novog groblja, nove mrtvačnice kao i svih okolnih parcela, rekao je arhitekt Matija Galošić.
Za riječ se javio član MO-a Umbert Peša. Pitao je je li predviđeno da se barem fasada obloži kamenom. Dorijana Vukševića te Milivoja Pešu zanimalo je kako je predviđena obredna ceremonija te zbog čega glavni ulaz u mrtvačnicu nije okrenut na istok prema groblju već na južnu stranu. Odgovarajući na ova i druga postavljena pitanja Galošić je kazao da je ovdje riječ samo o idejnom projektu te će se svi građevinski materijali definirati tijekom izrade projektne dokumentacije.
Na kraju se okupljenim Zatonjanima obratila ninska dogradonačelnica Dalija Pavlović. Ona je pored ostalog kazala da je buduća mrtvačnica u Zatonu već uvrštena u ovogodišnji proračun Grada Nina i da su za nju osigurana financijska sredstva.
– Vjerujemo da ćemo u idućih nekoliko mjeseci ishoditi svu potrebnu dokumentaciju kako bismo do početka ljeta krenuli s izgradnjom. Moram naglasiti da je na inicijativu MO-a Zaton i njegova predsjednika Dragana Peše Gradsko vijeće donijelo odluku o nastavku izgradnje dodatnih grobnica u novom zatonskom groblju. S tim poslovima krenut će se sredinom idućeg mjeseca, rekla je dogradonačelnica Pavlović.