Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Surać: Možemo iznenaditi na Šubićevcu

Autor: Drago Bajković

23.02.2010. 23:00
Surać: Možemo iznenaditi na Šubićevcu

Foto: Filip BRALA



Ako budemo rastrčani kao protiv Hajduka siguran sam da ćemo se sa Šubićevca vratiti najmanje s bodom, a ne bih isključio mogućnost da donesemo i sva tri, kazao je Surać
Dan po dan sve je bliže početak jesenskog dijela prvenstva u Prvoj HNL. Kao što je poznato Zadrane na startu očekuje teško gostovanje kod susjeda u Krešimirovu gradu. U nedjelju su izabranici Dalibora Zebića odigrali generalku protiv splitskog Hajduka u Polači i pobjedom nad “bilima” nastavili agoniju starijeg dalmatinskog brata. Ono što je nama u Donatovu gradu puno važnije, barem onima kojima je Zadra bliži srcu, je to da Zadar, barem onaj iz drugog poluvremena djeluje rastrčano i opasno po suparnika. U svakom slučaju nudi optimizam uoči gostovanja jna Šubićevcu.
– Zbog ove pobjede nad Hajdukom ne smijemo poletjeti u oblake, ali isto tako ni skrivati samopouzdanje koje je ova pobjeda donijela u naše redove – kazivao je jučer ujutro Zadrov kapetan Jakov Surać.
Iz zaostatka u pozitivu
– Netko će kazati da ovakvi Splićani nisu mjerilo, ali Hajduk je uvijek Hajduk. Ono što mene posebno raduje je naša rastrčanost tijekom svih 90 minuta, a posebno u drugom poluvremenu. U prvih 45 minuta nismo se u potpunosti držali dogovorenog, točnije nismo udvajali Ibričića i od tuda su dolazili svi naši problemi. U nastavku smo stvari stavili na svoje mjesto, počeli stajati puno bliže igračima i pritiskati ih na njihovoj polovici. To je donijelo pozitivni pomak i s dva zgoditka smo preokrenuli utakmicu. I to je jedan veliki pomak naprijed, jer teško se sjetiti kada smo zadnji put iz negativnog rezultata prešli u pozitivu.
Zadar ima deset utakmica u nizu bez poraza u ovom pripremnom razdoblju što budi određeni optimizam.
– Taj podatak da smo u ovom pripremnom razdoblju nanizali deset utakmica bez poraza je pokazatelj da možemo. Da nije bilo onog nespretnog poraza na početku priprema i to od naših juniora imali bi stopostotni učinak. Kao što sam rekao to budi optimizam, ali nikako ne smijemo poletjeti previsoko. Svaka sljedeća utakmica nosi nešto novo i vrlo je važno da u njima ponavljamo ono dobro, a ispravljamo ono što ne valja.
Mnogi su pomislili da Zadar nakon odlaska čak sedmorice igrača nakon jesenskog dijela prvenstva očekuje teško proljeće.
– Činjenica je da su otišla sedmorica od kojih su 4-5 igrala u prvom sastavu. Ipak, ne igraju imena, kvaliteta se dokazuje igrom i rezultatom. Smatram da smo se dobro selekcionirali i da ovi rezultati, a prije svega naša igra pokazuju da ćemo na proljeće biti itekako opasan suparnik svakoj momčadi. Uostalom, nitko se od prvoligaša nije pojačao, a neki klubovi su u potpunom rasulu, tako da smatram kako smo u konačnici napravili dobar posao.
Ukočiti veznu liniju
Što Zadar može napraviti na Šubićevcu i koliki je hendikep što najvjerojatnije domaćin neće moći računati na najboljeg strijelca Ermina Zeca?
– Prije svega ne smijemo se previše zamarati njima već težište razmišljanja prebaciti na našu igru. Činjenica je da je Šibenik kvalitetna momčad koja je u prvom dijelu prvenstva bila svojevrsno iznenađenje. Što se dogodilo s njima tijekom zimske stanke vidjet ćemo. Pitanje je hoće li se opustiti u nastavku prvenstva ili će krenuti istom silinom. Činjenica je da nisu realizirali neke transfere i pitanje je kako će reagirati ti igrači koji su mislima već napustili Šubićevac. Uostalom imaju i nekih problema s isplatama plaća upravo zbog toga jer nisu realizirali te transfere. U svakom slučaju ova utakmica protiv Hajduka treba nam biti ogledalo kako ne trebamo, tj. kako trebamo igrati protiv njih. Najvažnije je da ukočimo njihovu veznu liniju u kojoj mi se Alispahić čini najopasnijim igračem. Ako to učinimo automatski im nećemo dopustiti da se razmašu. Svatko mora stajati blizu svojem igraču i ne dati im disati. A što se tiče igre prema naprijed siguran sam da ćemo tijekom 90 minuta barem 2-3 puta doći u izglednu situaciju da i mi njima zapaprimo. Ako budemo rastrčani kao protiv Hajduka siguran sam da ćemo se sa Šubićevca vratiti najmanje s bodom, a ne bih isključio mogućnost da donesemo i sva tri. U svakom slučaju možemo iznenaditi na Šubićevcu – optimistično je Surać zaključio je razgovor.


 IMAMO TRI VRHUNSKA NAPADAČA


Tijekom pripremnog razdoblja trener Zebić je često isticao nezadovoljstvo veznom linijom i napadom, a dok je obrana djelovala dosta sigurna.
– Trebalo je vremena da se linije uigraju. Činjenica je da smo tijekom priprema primili malo golova što svjedoči o dobroj igri obrane, ali i cijele momčadi u igri prema natrag. Smatram da je naša igra u pojedinim utakmicama bila spora pa se vezna linija nije uspijevala na vrijeme pridodati napadu i time nas učiniti još opasnijima. Sada pomalo sve dolazi na svoje mjesto. Što se tiče napada Terkeš i Santini pokazuju koliko su moćni i opasni po svakog vratara, a smatram da će i Piškor koji je nedavno stigao u Zadra dati još jednu dodatnu dimenziju našem napadu. Odgovorno tvrdim da malo momčadi u Prvoj ligi ima tri tako kvalitetna i moćna igrača u napadu, kazao je Surać.




 ZEBIĆ DEFANZIVNO NA ŠIBENIK


Ako je suditi prema jučerašnjem treningu Dalibor Zebić će protiv Šibenika (subota, 15 sati) na teren poslati jedanaestoricu koja je odigrala loše prvo poluvrijeme protiv Hajduka u Polači. Naime, Zebić je jučer na pomoćnom terenu na Stanovima igrače podijelio u dvije momčadi. U onoj koja je očito blizu nastupa protiv Šibenika bili su: Ježina – Skočibušić, Glumac, Puljić – Maruna, Jerbić, Banović, Surać, Čuljak – Santini, Terkeš. To znači da će Zadar Šubićevcem ponajprije razmišljati o tome kako ne primiti gol. Zbog tri žuta kartona u konkurenciji za dvoboj sa susjedima nema Josipa Bilavera.


 


 Juniori: ZADAR – SINPER ŠAMPION 3:1


ZADAR – Igralište Višnjik. Gledatelja 50. Suci: Ivan Paleka (Zemenuk donji), Domagoj Knez (Zadar) i Milan Torbarina (Debeljak). Strijelci: 0:1 Jovanović (’35), 1:1 Šimurina (’48), 2:1 Žilić (’65), 3:1 Šimurina (’80).
ZADAR: PErinić, Šarić, Šare, Šimurina, Čačić, Tirović, Rančić, Žimić, Melada, Lukić, Asić. Još su igrali: Botočnjak, Dokić, Bašić. Trener: Josip Butić.
SINPER ŠAMPION: Gabrijel Čeretnik, Gorodescek, Hrem, Zamernik, Pobolšar, Golemić, Horvat, Korošec, Jovanović, Kopnik, Mrevje. Još su igrali: Felicijan, Žagar, Prečko, Dračner, Čoć. Trener: Matic Čeretnik.
U prijateljskoj međunarodnoj utakmici juniori Zadra slavili su protiv slovenskog Sinper Šampiona s 3:1. Zadrani su pobijedili zasluženo, a valja istaknuti da su gostujući juniori dvostruki prvaci Slovenije.