Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Bogati ekscentrik, siromašni luđak

23.02.2011. 23:00


MAČAK KLEPTOMAN KRADE STVARI
Evo smo dočekali da u “Exkluzivu” vidimo nešto zanimljivo, nešto zabavno, a ne samo uobičajene blesastoće. A što može biti bolje od loših pevaljki i pevaljaka, “trendseterica”, modnih nakaza, bogatih “ekscentrika” (kad si bogat onda si ekscentrik, a kada si siromašan onda si luđak i budala) i ostalih hrvatskih ridikula? Sve je naravno bolje od njih, a u ovom se slučaju radi o debelom mačoru Dustyju koji tamo u Americi krade stvari po susjedstvu i skladišti ih u kući svoje vlasnice, koja se sirota stalno mora ispričavati susjedima kojima je to sve simpatično pa djeci govore – “ne ostavljaj stvari vani da ih Dusty ne ukrade”. Najsimpatičniji je bilo mali dječak iz susjedstva koji kratko i rezolutno kaže -“on stalno krade stvari. Mojoj je mami ukrao grudnjak”. Kažem vam ja. Divan prilog.
GOL NOGOMETAŠA VAŽNIJI OD SMRTI UMJETNIKA
Sve nas, koji cijenimo umjetnost potresla je vijest o smrti dramskog umjetnika Predraga Vušovića Pređe, ali taj slučaj nije bio s Hrvatskom televizijom. I dok su privatne kuće odmah reagirale i već u jutarnjim emisijama emitirale vijest ali i prigodne priloge s komentarima kolega i prijatelja, dotle se HRT ponaša kao da to nisu njena posla. U prvim vijestima u 10 sati o tome ni riječi, a isto tako ni u podnevnom dnevniku. Ali su nas zato obavijestili o sasvim nevažnim i prežvakanim stvarima jer im je očigledno važnije je što je Ognjen Vukojević postigao gol za svoj ukrajinski klub nego smrt priznatog umjetnika, a da i ne spominjem bitan podatak da je na nekom tamo teniskom turniru odigrano prvo pret-pretkolo. Čudna neka mjerila vrijednosti.
GLUMCI I “GLUMCI”
“Vjerujem u anđele” je televizijska serija izvedena iz istoimenog filma o kojem se više pričalo zbog toga što glavnu ulogu glumi Lambašica nego zbog njega samog. A o Lambašici se opet u Hrvatskoj priča isključivo zbog toga što živi sa Radeljakom a ne zbog njenih eventualnih glumačkih odlika. O ovom filmu ne mogu govoriti jer ga nisam u cijelosti pogledao, ali i iz ove polovine odgledane epizode jasne su tri stvari. Prvo, korištenje dijalekta više nije, kao npr. u “Gruntovčanima”, Smojinim serijama i sličnim djelima, garancija da se radi o iznimno smiješnom i šarmantnom uratku. Drugo, Vedran Mlikota očigledno ne može nastupiti na televiziji, a da ne glumi dalmatinca koji govori jednako, bilo da se radi o bodulu ili vlaju. I treće, pjevač “Hladnog piva” Mile Kekin, čovjek bez formalne glumačke naobrazbe, glumi bolje i prirodnije nego većina naših akademskih dramskih “umjetnika”. Ah, da. Ne smijemo zaboraviti da jednu ulogu ima i Frano Lasić, jedan od Lambašinih “veterana”. Šteta što se i za Dikana nije našla koja uloga. Njegove su dvije prve žene bile glumice, a i sadašnja mu ljubovca također. Valjda je naučio malo glumiti.
MEKI PORNIĆ NA “KATEDRALI HRVATSKOG DUHA”
Nakon “Anđela” na programu je išao i “Neka ostane među nama”, film legendarnog i odličnog Rajka Grlića, sa Manojlovićem, Lorencijevicom i Navojcem, glumcima jednako kvalitetnim, što će reći glumcima visoko iznad prosjeka. U desetak minuta koliko sam gledao, vidio sam tri koitusa, tri para sisa, dvije stražnjice (srećom ženske), jednu vaginu (isto žensku), dva oralna seksa, čuo 5-6 sočnih psovki i da ne nabrajam dalje što sve ne, a sutra sam od onih koji su gledali cijeli film, čuo da je to bio samo manji dio zabave. Iskreno, otkako sam impotentan (poseban pozdrav i zahvala farmaceutskoj industriji) takvi me filmovi malo zanimaju, ali je indikativno vidjeti tako nešto na našoj državnoj televiziji koja se često služi dvostrukim moralnim mjerilima kada je u pitanju krojidba programa (Uf, kakve sam ovo izraze počeo koristiti? Kao da gledam HRT s početka devedesetih). Kako li im je ovo samo promaklo? Što rade ti dušebrižnici?
UGODAN GOST
Kod Stankovića je ove nedjelje gostovao simpatični gospodin Šiljak, neumorni radijski i tv-novinar koji nikako ne želi otići u mirovinu. A zašto bi i išao? Kažu, da prepusti mjesto mladima. A kojim mladima? Koji su to “mladi” kojima on zauzima mjesto? Jer treba jasno reći, da se publika ne sastoji od nezrelih kreatura kojima je važno saznati tko je napravio kakvu plastičnu operaciju ili tko je koga s kim prevario. Postoji ipak jedan sloj ljudi koji vole gledati i nešto normalno pa makar teme o kojima Šiljak pravi emisije nisu glamurozne i pompozne. Ma kakva mirovina? Treba ga iskoristiti sve dok želi raditi. Jer Šiljak je upoznao puno ljudi, a kako sam kaže: -“upoznao sam i gospodina Tuđmana dok je još bio drug.”
A kada smo kod “Nedjeljom u 2”, moram se na nešto osvrnuti. Najgori dio ove emisije je onaj kada u dnu ekrana idu poruke gledatelja. Ja po godinama i sposobnostima percepcije spadam u prosječnog gledatelja, ali zbilja ne mogu u isto vrijeme slušati razgovor i čitati te poruke, koje uostalom i nisu neko mjerilo s obzirom da pet upornih fanatika mogu nametnuti svoje mišljenje većini.
[email protected]