Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Antifašisti strepe od rušenja spomenika u Galovcu

23.02.2012. 23:00
Antifašisti strepe od rušenja spomenika u Galovcu


Općinsko vijeće nije raspravljalo o spomeniku, o mogućem rušenju ili uređenju spomen područja, kaže Petar Pešo Burčul, predsjednik Vijeća


Rušenje pet stabala i loženje okinutih i trulih grana u ograđenom prostoru uokolo spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu u Galovcu nije toliko podiglo dim koliko je dobrano uskovitlalo prašinu u ovoj ravnokotarskoj općini.
– Svim mještanima Galovca, svim antifašistima iz Zadra, Zadarske županije i Republike Hrvatske koji me učestalo zovu, upozoravaju i traže objašnjenja u svezi spomenika, s punom odgovornošću tvrdim kako Općinsko vijeće uopće nije raspravljalo o spomeniku, pa tako i o mogućem rušenju ili uređenju spomen područja, govori Petar Pešo Burčul, predsjednik Općinskog vijeća Općine Galovac i predsjednik ovdašnjeg HSS-a.
– Načelnik Marin Gulan nije se sa mnom uopće konzultirao te je odluka o sječi stabala najvjerojatnije isključivo njegova, dodao je Burčul.
Galovački spomenik okružen kamenom ogradom nalazi se uz samu desnu strane ceste u pravcu Gorice i Raštana, neposredno pred raskrižjem ceste za Prkos i Škabrnju.
Dio mještana i antifašisti zabrinuti su jer smatraju kako je rušenje stabala, među njima i polustoljetnog stabla murve koje je posadio mještanin Vice Burčul, prvi korak prema potpunom rušenju spomenika. Galovački spomenik je simbol antifašističkog otpora, jedan od rijetkih koji je u Zadarskoj županiji i šire odolio ratnom vihoru i nije srušen tijekom Domovinskog rata.
– Sačuvan je u svetom ratu, red je i poštenje da bude sačuvan i u mirnodopsko vrijeme, za sva vremena, navodi Burčul.
Odmah uz jednu obiteljsku kuću podignut je visoki kameni spomenik na čijem je samom vrhu bista poznatog galovačkog antifašista Bare Burčula, a ispod nje imena 56 palih boraca i još 14 “žrtava fašističkog terora”.
– Brojnim mještanima ovo je jedino mjesto gdje se mogu pokloniti svojim precima. Mnogim poginulima se i ne znaju mjesta gdje su poginuli i pokopani, gdje su im razasute kosti, tako da je spomenik jedino mjesto sjećanja, naglašava Burčul. Od nadležnih će, kaže, zatražiti da se spomen park što žurnije hortikulturno uredi i posade nova stabla, kako bi on mogao i dalje biti  podsjetnik ljudima na zlo koje se dogodilo u Drugom svjetskom ratu.


 GULAN: NIJE RIJEČ O RUŠENJU, VEĆ O UREĐENJU




– Ne radi se o nikakvom mogućem rušenju spomenika. Spomen područje je godinama zapušteno, od visoke trave i granja ne može se prići spomeniku, a na to su nas često upozoravali i potomci poginulih, žaleći se na nebrigu i zapuštenost. Osim njih, uređenje su tražili i susjedi uz spomenik, koji boluju od peludne i drugih alergija, ističe načelnik Marin Gulan.
Općina se uključila u program Zavoda za zapošljavanje “Javni radovi za ljepšu općinu”. Na tri mjeseca zaposleno je 15 mještana s evidencije Zavoda. Pored javnih radova na groblju, crkvi i drugdje, nekoliko dana su radili i na čišćenju zapuštenog spomenika.
– Ne znam kome smeta uređenje i kultiviranje zapuštenog. Kad posadimo zimzeleno drveće i ruže, spomen-područje bit će ogledalo Galovca, i onima trenutačno nezadovoljnima i onima koji su napokon dočekali da se netko počne brinuti o spomen-području, poručuje Gulan.