Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Crveni križ obukao preko šest tisuća ljudi

23.02.2012. 23:00
Crveni križ obukao preko šest tisuća ljudi


Kroz program humanitarne pomoći 500 je osoba dobilo pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama, a 6.120 u odjeći i obući. U skladištu odjeće i obuće Crvenog križa kroz godinu je registrirano 3.060 posjeta obitelji kojima je trebala pomoć, kaže Bore Galac, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Zadar


Odbor Gradskog društva Crvenog križa je na prvoj sjednici u ovoj godini usvojio izvješće o radu za 2011. godinu.
Bore Galac, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa, kaže da je Društvo, zahvaljujući svim zaposlenicima, volonterima i aktivistima, imalo iznimno uspješnu godinu, što potvrđuju i brojke.
Dvije tisuće besplatnih sati
– Kroz program humanitarne pomoći 500 je osoba dobilo pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama, a 6.120 u odjeći i obući. U skladištu odjeće i obuće Crvenog križa kroz godinu je registrirano 3.060 posjeta obitelji kojima je trebala pomoć, kaže Galac.
U prošloj godini volonteri Crvenog križa kroz razne programe i aktivnosti ostvarili su 2.000 sati volonterskog rada.
Iznimno vrijedan rezultat je postignut i kroz program dobrovoljnog darivanja krvi. Na području Gradskog društva djeluje 60 aktiva dobrovoljnih davatelja krvi koji su tijekom godine organizirali 130 akcija. Pristupilo je 5.050 darivatelja, a u prosjeku zbog zdravstvenih razloga deset posto njih ne uspije dati krv. Prikupljeno je 4.356 doza krvi. Na području Županijskog društva Crvenog križa darivanju krvi pristupilo je 6.550 osoba.
Aktiv rekorder u broju darovanih doza je DDK Kalelarga s 345 doza, a jubilarni darivatelj u prošloj godini je bio Branko Kolanović s čak sto darivanja.
Gradsko društvo Crvenog križa provodi tri vrste tečajeva prve medicinske pomoći: za polaznike autoškole, tečaj pružanja prve pomoći na radu i tečaj prve pomoći za mladež u srednjim i osnovnim školama.
Rad s mladima
– Naše ekipe su osvojile odlične rezultate na natjecanjima u prvoj pomoći. Na međužupanijskom natjecanju su naše ekipe pomlatka i mladeži bile prve, dok je na nacionalnoj razini pomladak osvojio šesto mjesto, a mladež sedmo, kazao je Galac.
U prošloj godini je provedeno i niz drugih aktivnosti s mladima. Obilježeni su Svjetski dan prve pomoći, Tjedan TBC-a, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a i Mjesec borbe protiv ovisnosti, održana je akcija Solidarnost na djelu, a organizirani su i seminari na temu međunarodnog humanitarnog prava.
Nastavljena je i edukacija članova interventnog tima koju organizira Hrvatski Crveni križ u Zagrebu. Dvadeset članova tima podijeljeno je u podtimove za procjenu situacije, službu traženja, službu za prvu pomoć, za pročišćivanje voda i za održavanje minimuma higijenskih uvjeta.
Od 1998. pri Crvenom križu djeluje i “Needle exchange”, a u prošloj godini korisnicima su podijeljene 7.844 šprice, zatim 12.120 igala, 12.481 alkoholna maramica i 737 paketića kondoma. Vraćeno je 5.417 šprica i 5.417 igala.
 
VIŠE U TISKANOM IZDANJU