Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Petreković: Najljepše je što ne moramo stajati na pumpu lijevati gorivo

23.02.2012. 23:00
Petreković: Najljepše je što ne moramo  stajati na pumpu lijevati gorivo


– Automobil je odličan, baš se lijepo vozimo, imamo spušteni krov i uživamo na suncu. A mušice? Mušice mi tuste!
Mario Petreković i Marko Lasić Nered dovezli su prvi hrvatski električni automobil XD Concept iz Splita u Zadar sa oko pola sata zakašnjenja. Umjesto ispred dm-ove prodavaonice u Ulici knezova Šubića Bribirskih zeleni automobil dovezli su direktno na Forum gdje su ih dočekali razdragani učenici osnovnih škola Stanovi i Šime Budinić.
– Glavno je da danas djeca čuju kako je ovaj automobil super i da još malo nauče o tome kako uštedjeti energiju i tako čuvati okoliš, kaže Petreković kojem su se djeca najviše razveselila.
– Automobil je odličan, baš se lijepo vozimo, imamo spušteni krov i uživamo na suncu. A mušice? Mušice mi tuste! Nemamo problema s njima. Volan je na sredini, dobro drži cestu… A najljepši dio svega mi je taj što uopće ne moramo stajati na benzinsku pumpu.
Vozilo se puni na običnim utičnicama oko 6 sati dok bi putem elektro stanice na benzinskim postajama punjenje trajalo 15-ak minuta.
Ovaj dm vozački tim krenuo je iz Dubrovnika na put dugačak 1.415 kilometara, do jednog od najposjećenijih svjetskih Sajmova automobila, onoga u Ženevi. Predstavnik Grada Zadra i Predstavnik TZ Zadar pridružit će se slavlju ispred crkve Sv. Donata te na taj način podržati ovu ekološki odgovornu inicijativu kojom dm želi potaknuti svoje kupce na ekološki odgovornu kupnju te ukazati na manjak infrastrukture potrebne za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj.
Josip Zdenković iz Shrack Technika objasnio je okupljenika prednosti vožnje automobila “na struju” i uštede energije te čuvanja okoliša koje s tim dolaze “u paketu”.
Osim Petrekovića i Nereda u autu do Ženeve putuje i Tomislav Boško koji je radio na izradi automobila. U pauzama promocije na sunčanom Forumu pjevale su ženska klapa Kandelora i muška klapa Kontrada.