Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uživanje kod Minje

23.02.2012. 23:00


Izletnička gostionica Anita u obrovačkom Zatonu, glavna je postaja za uživanje u prekrasnim arkadijskim krajobrazima Velebita i rijeke Zrmanje.
Na čelu obiteljskog gospodarstva nalaze se Anić Mile-Minja (62) i žena Marija (54), s troje djece: Hrvoje (31), Anita (36), Sandra (24). Diče se s petero unuka i 14 zaposlenih radnika.
Obitelj Anića je posao nekadašnje gostionice narodne prehrane seoskih jela iz Kruševa, uspješno prenijela u Zaton, postavši kultno mjesto dobrog jela, pića i zabave.
U poslu su se održali, prije svega zahvaljujući čarobnoj pripremi hrane i čudesnim okusima namirnica domaćeg podrijetla.
Ponajviše zbog glasovite bukovačke janjetine od ovce pramenke.
Zatim hrvatske šarene koze i jela, šare kozlice na lešo.
Zbog neponovljivog slatkog svinjećeg odreska koji se topi u ustima, iz vlastitog uzgoja svinja domaćih pasmina u slobodnom otvorenom držanju .
Kušam čudesni kruh ispod peke, proizveden od žita iz krškog kamenjara uz dodatak prosa.
Krumpir i sočivice iz velebitskih vrtača. Vino iz vlastitog podruma od ravnokotarskog grožđa.
Slasna divljač u poludivljem držanju iz vlastitog uzgajališta.
Sva jela spravljena su na starinski način u posebnim lopižima, punjeni nadjevima domaćeg povrća s dodatkom velebitskih začinskih trava.
Poseban užitak za mene na kraju jela je kiselo mlijeko i posna basa, proizvedena od kozjeg i ovčjeg podvelebitskog mlijeka u radionici gospodarice Marije.
Gostionica, za opuštanje nakon jela, posjeduje i zabavni zoološki park s većim brojem životinja velebitske faune i životinjskog carstva egzotičnih vrsta.
Marljivi Anići, isključivo svojim znanjem, od nekadašnje krajputaške gostionice, uzevši ono najbolje, stvorili su suvremenu oazu jedinstvene ugostiteljske ponude, u prekrasnom ambijentu obogaćenom dodatnim sadržajima. Tijelu i duši za odmor i uživanje.
Vaš Bage