Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kreću maškare!

23.02.2014. 23:00
Kreću maškare!


I dok je kruha sve manje, igre mogu početi…
Naime, krenulo je prijavljivanje maškaranih skupina za sudjelovanje na još jednom u nizu zadarskih karnevala koji počinje u subotu.
Za one najmlađe – djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi ovogodišnji, tradicionalni dječji karneval pod nazivom «Karnevalić 057» održava se u utorak i srijedu,  25. i  26. veljače. Zabava će biti organizirana na Forumu gdje će gradski i županijski vrtići te osnovne škole svojim sugrađanima predstaviti svoje maske.
Prvog dana karnevala, u subotu od 11 sati na Narodnim trgu, Kalelargi i Forumu defilirat će povorka gostiju iz Slovenije. Riječ je o članovima društva „Korant Podvinci” iz Ptuja, a svirat će i Puhački orkestar iz Gospića uz pratnju gospićkih mažoretkinja. Zabava će se nastaviti do sitnih noćnih sati u Varoši, gdje će u Ulici Stomorica, na terasi poznatih zadarskih kafića – „Kult” i „Dišpet” koncert održati poznati Splićanin, Marijan Ban.
Dan kasnije, u nedjelju kao i uvijek Zadrani će moći vidjeti tradicionalnu povorku Zadarskog karnevala, sastavljenu od pučkih maškaranih skupina iz Zadra, ali i okolice. Njihovo mjesto sastajanja je i ove godine u 15 sati na parkiralištu ispred zgrade „Ljepotice”.
Nakon okupljanja svih skupina, oko 16 sati, maškarana povorka će s Branimirove obale krenuti na Poluotok, pa će se svaka skupina predstaviti na Narodnom trgu. Nakon pojedinačnog predstavljanja maškare će ispuniti Forum, a zabava za svih će se, uz „Gustafe”, nastaviti u Varoši. Posljednjeg dana Zadarskog karnevala, 4. ožujka, grad će tradicionalno preplaviti pojedinačne i skupne maske.
Prijave za maškarane skupine mogu se preuzeti na web stranici zadarske Turističke zajednice, koja je organizator karnevala, a prijave se odnose na sudjelovanje na „pučkom” karnevalu u Zadru, u nedjelju 2. ožujka.