Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Radnika se pretvara u roba

23.02.2014. 23:00
Radnika se pretvara u roba


Hoće li sutra na dva sata doista cijela Hrvatska zastati? Hoćemo li stvarno pokazati vladajućima da se nećemo dati izmanipulirati i da ćemo braniti svoja, kroz godine, teško stečena radnička prava?
Naime, sutra od 12 do 14 sati u organizaciji svih pet sindikalnih središnjica zbog prijedloga novog Zakona o radu koji je brutalan udar na radnička prava u cijeloj će se Hrvatskoj održati štrajk, nazvan – štrajk solidarnosti.
Jedan od najpoznatijih i najagilnijih zadarskih sindikalista- Jere Bilan inače, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ), naglašava kako je štrajk zakonit te da je to legitimno sredstvo pritiska sindikata i zaposlenika, a ovoga je puta konkretno riječ o solidarnosti s radnicima ZRC Lipik zbog neisplate 25 plaća i tvrtke Arena Modna kuća d.o.o. iz Pule koji svoje plaće nisu vidjeli šest mjeseci.
Prema njegovim riječima, izmjene Zakona o radu idu na štetu radnika, a u korist poslodavca koji je često u rukama stranog kapitala.
– Kroz povijest su ljudi davali živote za tri osmice, a sada novi prijedlog Zakona o radu kaže da radnik može tjedno raditi i do 56 sati. Što može značiti dnevno 12 ili čak 16 sati. Postavlja se pitanje koliko bi vremena radniku ostalo za odmor i za svoju obitelj?
VIŠE U TISKANOM IZDANJU