Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Za suradnju na svim razinama

23.02.2014. 23:00
Za suradnju na svim razinama


Župan Stipe Zrilić i gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta primili su u Domu Zadarske županije u nastupni posjet generalnog konzula Republike Italije u Hrvatskoj Renata Cianfarania. Susretu su bile nazočne i pomoćnica konzula Ileana Jančić te predsjednica Zajednice Talijana u Zadru Rina Villani.
Župan Stipe Zrilić upoznao je konzula sa osnovnim zemljopisnim, prirodnim i gospodarskim podacima Zadarske županije s naglaskom na prometnu infrastrukturu i povoljni središnji položaj na Jadranskoj obali. U svom izlaganju istaknuo je pomorsku orijentaciju naše županije te naveo potrebu cjelogodišnje povezanosti morem. Župan je naveo i to da je Zadarska županija aktivno sudjelovala u izradi strategije Jadransko-jonske euroregije te istaknuo da je upravo Italija koordinator provedbe drugog stupa ove strategije koja se odnosi na povezivanje regija. O nužnosti ponovne uspostave pomorske linije s Anconom govorio je i gradonačelnik Božidar Kalmeta istaknuvši pri tom da je ta pomorska linija ucrtana i u europsku mrežu koridora. Posebno je istaknuo važnost nastavka izgradnje putničko teretne luke Gaženica koja će dovesti do daljnjeg razvoja ovoga kraja.
Zahvalivši na prijemu, generalni talijanski konzul Renato Cianfarani rekao je da je talijanski konzulat u Splitu ugašen te da se svi talijanski diplomatsko konzularni poslovi od nedavno obavljaju u uredu u Rijeci. Dodao je da im je glavni zadatak nastaviti suradnju s Hrvatskom na svim razinama, posebno u dijelu gospodarstva i povećanja investicija. Kazao je kako je siguran da ovaj dio Dalmacije ima potencijale za razvoj te da je Italija zainteresirana za ulaganja u području infrastrukture, zaštite okoliša i energetike. Posebno je istaknuo činjenicu da je Zajednica Talijana povijesno prisutna na ovome prostoru, a posebno u gradu Zadru. Iskazao je svoje zadovoljstvo suradnjom koju Zadarska županija i Grad Zadar imaju sa Zajednicom Talijana u Zadru kojoj predsjeda Rina Villani, te se nada da će ta suradnja dodatno obogatiti kulturnu sliku grada i županije.