Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Žele da i Zadar bude pametan grad

23.02.2017. 23:00
Žele da i Zadar bude pametan grad


Za sada u zadarskom ogranku naše stranke Pametno imamo desetak članova, ali imamo puno simpatizera. Puno je onih, koji se još raspituju o našem radu i programu, jer mi smo tek osnovani krajem listopada prošle godine. Imamo kandidata za gradonačelnika, ali još nećemo o imenima, samo ćemo reći da je ugledan čovjek i da je iz Zadra. Mi smo urbana stranka. Stranka koja se ne bavi prošlošću jer to želimo prepustiti povjesničarima. Mi želimo graditi budućnost i to bolju budućnost, za našu djecu, kako ne bi odlazili u Irsku. Domovinski rat smo dobili, zašto ne bismo i ovaj ekonomski? – upitao je jučer Zdenko Jukić na prvoj konferenciji za novinare “predizborne utakmice”, koja je održana u arbanaškoj podružnici zadarske Gradske knjižnice.
Damir Mišlov, član predsjedništva zadarskog ogranka stranke Pametno, također je mišljenja kako je Strategija dobar dokument iza kojeg se krije preko 130 projekata, ali to netko već – “četiri godine drži u ladici”.
– Mi smo stranka programa i vizije, a ne obećanja. Okvir našeg programa baziran je na projektima budućnosti. Uvjet je da su projekti samoodrživi i učinkoviti, što je osnovno obilježje koncepta pametnih gradova, čiji je cilj unaprjeđenje kvalitete života u gradovima. U stranci Pametno istaknuli smo šest modula ovog koncepta, a to je pametno življenje, pametna ekonomija, pametna pokretljivost, pametna gradogradnja, pametni ljudi te pametna uprava. Nastanak stranke Pametno, a samim time i Ogranka Zadar, je upravo rezultat težnje stvaranja takvog grada – onog koji zadovoljava sve potrebe svojih građana – rekao je Damir Mišlov.
Nastavio je kako bi slijedom toga svi gradski akteri trebali djelovati sukladno navedenim načelima, počevši od Gradske uprave, preko poslovnog sektora do nevladinih organizacija i civilnog društva.
– Konkretno, pametan grad integrira sve funkcije javnih usluga povećavajući njihovu efikasnost, unapređuje društveni život, gospodarski razvoj, čuva okoliš i postiže značajne energetske, odnosno financijske uštede. Da bi i Zadar mogao započeti s implementacijom pametnih rješenja, potrebno je provoditi strategiju razvoja grada, imati dobre komunikacijske temelje u obliku kvalitetne pametne mreže, kojom će se upravljati svim gradskim procesima te proizvodnjom i potrošnjom energije rekao je Mišlov.