Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Apokisomen stigao u Zadar

Autor: Marija Knežević

23.03.2010. 23:00
Apokisomen stigao u Zadar

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Apoksiomen je stigao u Zadar! Nakon Zagreba, Rijeke, Osijeka, Splita i Firence, i Zadrani te gosti našega grada od 1. ožujka imat će priliku vidjeti ga u punom sjaju, u velikoj dvorani Muzeja antičkog stakla.
Za našeg jučerašnjeg posjeta znalačka ekipa obavljala je pripreme za njegovo postavljanje na mjesto na kojem će biti sve do kraja rujna, a možda i duže.
Stigao je u tri bez zamjerke sigurne i osigurane kutije. U jednom je postament, u drugom tijelo, a u trećem glava kipa koji, smatraju stručnjaci, najvjerojatnije datira iz 2. stoljeća prije Krista.
Belgijski turist René Wouters pronašao je Apoksiomena 1996. godine pokraj otočića Vele Orjule, na pješčanom dnu između dvije stijene, na dubini od oko 45 metara. Nalaz je Ministarstvu kulture Republike Hrvatske prijavljen 1998. Ronioci Specijalne policije i stručnjaci Ministarstva kulture i Arheološkog muzeja u Zadru izronili su kip 27. travnja 1999.
Za jedinstvenu priliku da vide dostojanstvenu skulpturu savršene forme, u izvedbi po uzoru na Lizipove, posjetitelji će trebati izdvojiti 30 kuna.