Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Daj Bože da se serija nastavi

Autor: Drago Bajković

23.03.2010. 23:00
Daj Bože da se serija nastavi

Foto: Vedran SITNICA



Na gostovanju je svaki bod dobar, ali dojma smo da Zadrani priželjkuju puni plijen s gostovanja u Sesvetama. Ne govore to baš na glas, ali nekako smo dojma da je samopouzdanje naraslo toliko da se želi “ubaciti prva meč lopta” što utakmica sa Croatijom uistinu jeste
Najprije su Zadrani remizirali sa Šibenikom na Šubićevcu. Uslijedio je domaći remi s Karlovem na Stanovima. Pa gostujući bod na Maksimiru protiv Dinama. I nakon toga pobjeda nad Međimurjem na Stanovima. Zadar nije još poražen ovoga proiljeća, a kad će ne zna se. Niz neporaženosti prvoligaša sa Stanova jednostavno traje, a nadajmo se da ćemo i sljedećeg tjedna pisati na isti način. Sa šest proljetnih bodova Zadar je skočio na deseto mjesto prvoligaške ljestvice i najbližoj pratnji odmakao na tri, za sada velika boda.
Bijeg pred pratiteljima
O utakmici s Međimurjem sve je već napisano. Zgodicima Terkeša u 6. i Santinija s kreča u 35. minuti momčad Dalibora Zebića potvrdila je na najbolji način sve dobro što su napravili u prethodna tri kola. Možda su jedino bolje mogli protiv Karlovca, ali cjepidlačiti u ovome trenutku stvarno ne bi bilo primjereno. To naravno ne znači da prostora za napredak u igri Zadra nema. Ima ga itekako, s tim bi se složio i trener Zebić, a vjerujemo i sami igrači. A sada će na tim detaljima u miru i prilično rasterećeni moći poraditi tijekom ovoga tjedna.
A sada malo o ostalim rezultatima iz 21. kola koji su uveliko išli na ruku Zadranima. Krenut ćemo od začelja, od onih momčadi koji su direktni konkurenti Zadranima u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa. Posljednjeplasirana Croatia iz Sesveta, sljedeći Zadrov suparnik, remizirala je s Osijekom u Gradskom vrtu. To je dovoljan pokazatelj da Zebićevoj momčadi neće biti lako na sljedećem gostovanju. Osijek je imao i najstrožu kaznu, ali je Vida nije pretvorio u pogodak. Sesvećani imaju tek 11 bodova, ali se još uvijek ne predaju. Pretposljednji Zagreb i Istra 1961 koja je mjesto ispred njega na ljestvici remizirali su u prošlom kolu. To je jedan od rezultata koji Zadranima itekako ide na ruku. Pjesnici imaju 19 bodova, a Istrijani bod više. Na 13. mjestu je Međimurje s 21 bodom, a upravo stoga je i pobjeda nad Čakovčanima itekako vrijedna jer se direktni suparnik porazio i time se odmaklo od njega na ljestvici. Na 12. mjestu je Varteks koji je u 21. kolu osvojio prvi bod ovoga proljeća i to na svom terenu protiv Mršićeve Cibalije. Jedanaesti je Inter koji je kiksao na svom terenu protiv Karlovca. Vukman je u 83. minuti srušio sve nade Zaprešićana, a Zadranima omogućio bijeg od pratnje na tri velika boda. Inter, Varteks i Međimurje upravo toliko zaostaju za desetoplasiranim Zadrom. Ni Rijeka više ne izgleda nedostižnom na 9. mjestu. Riječani nakon domaćeg poraza od Šibenčana (0:1) Zadranima bježe tek dva boda. Kada govorimo o 8. mjestu onda je ta razlika ipak veća, Koprivničani unatoč minimalnom porazu od Dinama (0:1) imaju priličnu zalihu – 31 bod. Da se svi Dalmatinci ne bi radovali prošloga vikenda pobrinuo se Hajduk koji je unatoč najavama poražen od Dinamovog mlađeg brata – Lokomotive. Splićani su na gostovanju u Maksimiru primili “pljusku” od Dinamovih poletaraca pojačanih s nekoliko iskusnijih igrača i u Dujinom gradu ponovno je zavladala tuga. Nadajmo se da će “bili” ponovno proigrati u sljedećem kolu kako bi dokazali da početna dva kola kada su suparnike ispratili najprije s pet, pa s tri gola u mreži, nije bila slučajnost.
U Sesvete po bodove
Kao što smo već naveli Zadrani u sljedećem kolu gostuju kod Sesvećana. Na gostovanju je svaki bod dobar, ali dojma smo da Zadrani priželjkuju puni plijen s tog gostovanja. Ne govore to baš na glas, ali nekako smo dojma da je samopouzdanje naraslo toliko da se želi “ubaciti prva meč lopta” što utakmica sa Croatijom uistinu jeste. Zadar ima snage pobijediti Sesvećane, to nije upitno, i kvaliteta je na njihovoj strani. Ali, prije svega treba sačuvati hladne glave i ne poletjeti previsoko jer padovi znaju biti bolni. Zadar može napraviti još jedno iznenađenje na gostujućem terenu, ali za to će itekako morati znojem natopiti dresove igrači Dalibora Zebića.
Opet ćemo krenuti od dna ljestvice u najavi sljedećeg kola. Zagreb će na noge Cibaliji. Nadajmo se da će Stanko Mršić nastaviti ovaj slavodobitni hod, iako, svjesni smo da svakoj seriji mora doći kraj. Pa tako i onoj lošoj Štimčevoj. Istra 1961 će na svom terenu dočekati Osijek koji se mora iskupiti za ovaj remi protiv Sesvećana. Otvorena utakmica u svakom pogledu. Međimurje kod kuće dočekuje Slaven Belupo. Obje momčadi su u prošlom kolu poražene, pa žele iskupljenje. Zadar ne bi imao ništa protiv remija u ovom dvoboju. Varteks će na Poljudu pokušati napraviti čudo. Nakon ova dva loša rezultata teško je za pretpostaviti da će Splićani opet kiksati. “Jedinica” je ovdje znak na koji bi se trebalo kladiti. Kada bi Zadar slavio u Sesvetama, a Rijeka doživjela poraz u Karlovcu, prvoligaš sa Stanova bi na ljestvici skočio za još jedno mjesto. Zašto se želje ne bi pretvorile u stvarnost, uostalom to je i prilično realno. Osokoljena Lokomotiva će na Šubićevac. Šibenčanima ovoga proljeća bolje ide na gostovanjima, doma su pretplaćeni na remije. Sigurno priželjkuju prvu proljetnu pobjedu pred svojim navijačima. Ostao je još ogled Dinama i Intera. Sve osim pobjede “modrih” bilo bi veliko iznenađenje. Ipak, tako se govorilo i prije gostovanja Zadra u Maksimiru pa se čudo dogodilo. Ipak ne događaju se čuda svaki dan. Uostalom, “čudo” u Sesvetama svim Zadranima bilo bi puno interesantnije.