Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Neki Privlačani pod prisilom ustupili zemljište?

23.03.2011. 23:00
Neki Privlačani pod prisilom ustupili zemljište?


Pod prisilom od izvlaštenja ustupio sam svoju parcelu veličine nešto više od tisuću metara četvornih po cijeni od 70 kuna po metru. Oni su se služili svim mogućim lažima i obmanama samo da mi oduzmu zemlju. Uništili su me kao i tri moja sina koji sada nemaju gdje graditi kuće, rekao je pred vijećnicima Frane Šango upitavši se zbog čega se nekom plaćalo za metar zemljišta od 100 do 130 eura, a njemu i brojnim njemu sličnima 70 kuna


Privlački  općinski vijećnici okupili su se  na prvoj ovogodišnjoj sjednici. Po prihvaćanju dnevnog  reda što im ga je na usvajanje  ponudio predsjednik Ante  Mustać (HDZ), otvorena je  rasprava o jednoj od trenutačno najvrućih privlačkih  općinskih tema.
Zamjensko zemljište  na Sabunikama
Naime, riječ je o državnoj  cesti D 306 Nin-Vir, koja cijelom svojom dužinom zaobilazi Privlaku, a čija je gradnja na jednom dijelu obustavljena, zbog toga što se investitor, Hrvatske ceste, do  sada nisu uspjele dogovoriti  sa četvoricom Privlačana preko čijeg zemljišta prolazi cesta, a to su Dario Skoblar,  Mate Kršlović, Milivoj Skoblar i Leonardo Kršlović.  Nesporazum je nastao oko  cijene koštanja metra četvornog zemljišta. Kako bi se konačno ovo pitanje skinulo s  dnevnog reda i kako bi se  gradnja navedene prometnice  privela kraju te kako bi se  izišlo u susret četvorici vlasnika zemljišta, u čitav slučaj  uključila se i privlačka Općinska uprava na čelu s načelnikom Ivom Surićem.
Održano je nekoliko zajedničkih sastanaka svih triju  zainteresiranih strana na kojima je postignut dogovor da  će vlasnicima zemljišta općina  Privlaka ustupiti zamjensko  zemljište veličine svojih 3.500  metara četvornih na Sabunikama, a zauzvrat Općina  postaje vlasnikom njihovog  zemljišta te ona kao pravna  osoba nastavlja daljnje razgovore i pregovore s investitorom o modalitetima  obeštećenja. Da bi se to sve  moglo provesti u djelo bila je  potrebna suglasnost vijećnika  Općinskog vijeća. Nakon  duže i temperamentne rasprave vijeće je ipak s 9 glasova  za i jednim suzdržanim pristalo na ovakav način rješavanja ovog problema.
– Mi se s Hrvatskim cestama  tek trebamo konkretno dogovoriti o obeštećenju koje se  po našim procjenama kreće u  iznosu od oko 250.000 kuna.  Hoće li nas podmiriti u novcu,  asfaltiranju naših ulica i tome  slično to tek trebamo dogovoriti. Bolje da smo ovako  postupili nego da je došlo do  prisilnog izvlaštenja vlasnika  zemljišta i izlaska Policije na  teren, rekao je načelnik Ive  Surić (HDZ) te predložio da  se osnuje peteročlano općinsko povjerenstvo, koje će se  nadalje dogovarati o svim pitanjima na terenu s Hrvatskim cestama, što su vijećnici  prihvatili.
U raspravu po ovom pitanju na njegov osobni zahtjev  uključio se mještanin Frane  Šango, preko čijeg je zemljišta, kao i preko brojnih  ostalih Privlačana, prošla cestovna trasa Nin-Vir. Šango je  uz ostalo rekao kako je sedam  puta išao na sastanke s mjerodavnim osobama iz Hrvatskih cesta.
– Pod prisilom od izvlaštenja ustupio sam svoju  parcelu veličine nešto više od  tisuću metara četvornih po  cijeni od 70 kuna po metru.  Oni su se služili svim mogućim lažima i obmanama samo da mi oduzmu zemlju.  Uništili su me kao i tri moja  sina koji sada nemaju gdje  graditi kuće, rekao je pred  vijećnicima Frane Šango upitavši se zbog čega se nekom  plaćalo za metar zemljišta od  100 do 130 eura, a njemu i  brojnim njemu sličnima 70  kuna.
Oporbeni vijećnik SDP-a  Dalibor Glavan Mudre koji  je prilikom glasovanja bio  suzdržan upozorio je da po  informacijama s kojim on  raspolaže još ima 40-ak  mještana koji su pod prisilom  potpisali pristanak na ustupanje zemljišta te je ustvrdio  da takve metode nisu dobrodošle. Neven Zorić (HSS)  je rekao da se pitalo ovo  vijeće sigurno se kontroverzna cesta Nin-Vir ne bi na  ovakav način gradila.
Tristo prigovora
U nastavku nakon provedene opsežne i temeljite rasprave donesena jednoglasna  odluka po kojoj se i Općina  Privlaka poput velikog broja  jedinica lokalne uprave i samouprave s područja Zadarske županije bezrezervno  uključuje u partnerski projekt  Ujedinjenih naroda za razvoj  “Razvoj LEADER-ova pristupa Zadarskoj županiji” čiji  su supotpisnici Zadarska  županija i UNDP Hrvatska.
Raspravljalo se i o Prostornom planu koji se nedavno ponovno našao na javnom uvidu pred Privlačanima  i to prvenstveno zbog izgradnje cesta i pristupnih puteva  do objekata u građevinskim  zonama.
Načelnik Surić je rekao da  je pristiglo 300-tinjak prigovora građana te kako će Prostorni plan do konca ove godine zaživjeti u svim svojim  elementima.
Sjednica je okončana pitanjem što ga je postavio Ivica  Glavan Đobo (HSS) – do kuda se stiglo s realizacijom  turističkog projekta Kuline,  čije je zemljište veličine  160.000 metara četvornih  Općina Privlaka 2004. godine  za 24 milijuna kuna prodala  zagrebačkoj tvrtki “Ro-Ro  gradnja”. U međuvremenu ista ta tvrtka preprodala je isto  to zemljište drugoj zagrebačkoj tvrtki “Hrisaor”, a da se  nije ništa pomaklo s mrtve  točke, zbog čega se već duže  vrijeme vodi sudski spor između Općine Privlaka i  “Ro-Ro gradnje”.
– Ono što je nama poznato  jest da je zagrebački Arhitektonski fakultet po nalogu investitora izradio UPU turističke zone Kuline, zašto mu je  trebalo biti isplaćeno 100.000  kuna, a što još nije učinjeno. Mi  smo u ovom slučaju nemoćni, a  sve nas je strah da će proći  određeni vremenski rok i da će  sva ta dokumentacija postati  bezvrijedna, zaključio je načelnik Surić.