Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stiglo je proljeće

23.03.2011. 23:00
Stiglo je proljeće


Eventualnom pobjedom u Puli Zadrani bi napravili ogroman pomak, kako prema vrhu ljetvice, tako i prema teoretskom očuvanju prvoligaškog statusa. Jednostavno, vrijeme je za drugu prvenstvenu gostujuću pobjedu


Zadar je pobijedio. U 22. kolu Prve HNL  izabranici Dalibora Zebića  na svom su travnjaku i pred  svojom publikom golom Želimira Terkeša uspjeli svladati  Lokomotivu. Pred Zadranima je bio veliki imperativ  prije ove utakmice te je  postojala bojazan da to sputa” noge igračima. Na sreću  to se nije dogodilo i Zadar je  uspio osvojiti prvi proljetni  trobod. Stiglo je proljeće na  Stanove. Nadajmo se.
Gol za rastanak
Ovom pobjedom Zadrani  su se pomakli za jedno  mjesto na prvoligaškoj ljestvici i sada na 11. mjestu  imaju 27 bodova s gol razlikom 24:27. Isti broj bodova, ali bolju gol razliku  ima Osijek, a Zagreb ima  bod prednosti. Iza Zadra su  na bod zaostatka Šibenik i  Slaven Belupo. Što se tiče  utakmice s Lokomotivom  valja još jednom pohvaliti i  zahvaliti se Želimiru Terkešu kojem je ovo, barem za  sada, bio posljednji pogodak  u dresu modrih sa Stanova.  Terkeš se “trbuhom za  kruhom” uputio na Daleki  istok u Kinu. Toliko je dobroga napravio za nogometni Zadar da mu možemo  još jednom poželjeti puno  zdravlja i mnoštvo golova  koje će postići kineskim vratarima.
Bilo je ovo kolo u kojem  su se sudarili Dinamo i  Hajduk u vječitom derbiju  ovoga puta na Maksimiru.  Ono što je bilo očekivano se  i dogodilo. Dinamo je zgodicima Badelja i Beqiraja  stavio točku na “i” ovoga  derbija, a vjerujemo i cijeloga prvenstva. Iako su se  navijači Hajduka nadali da  bi Hajduk mogao napraviti  čudo na Maksimiru i pobjedom se približiti “modrima” na dva boda zaostatka,  to se nije dogodilo. Sada je  razlika osam, vjerujemo nedostižnih bodova. Dinamo  je po svemu sudeći novi –  stari prvak Hrvatske. Na  trećem mjestu s 36 bodova  je Split koji je u 22. kolu bio  bolji od Zagreba u Parku  mladeži. Barem su jedni  Splićani pobijedili Zagrepčane. Četvrtoplasirani  je Inter koji se na svom  travnjaku poigrao s nejakom  Istrom 1961. Završilo je 3:1 i  sada kanarinci iz Zaprešića  imaju bod manje od Splita.  Peta Cibalia je uspjela ostati  neporažena na Kantridi u  utakmici u kojoj gledatelji  nisu vidjeli niti jedan pogodak. Karlovac koji je trenutačno šesti s 30 bodova  doživio je poraz od potpuno  probuđenog Hrvatskog dragovoljca. Posljednjeplasirani  dragovoljci su ovom pobjedom došli na bod zaostatka za Istrijanima. Varaždin i Slaven Belupo u  ovom su kolu odigrali 1:1,  dok je Šibenik na Šubićevcu  uspio slaviti protiv Osijeka  2:1.
Stanka, pa u Pulu
Kao što je poznato sada  slijedi prvenstvena stanka  zbog nastupa “kockastih” u  kvalifikacijama za EP protiv  Gruzije, te nakon toga u  prijateljskoj utakmici s Francuskom. Kada to prođe ponovno će se svi okrenuti  prvenstvenim dvobojima. A  tamo Zadru predstoji gostovanje u Puli na novom  stadionu Aldo Drosini. Istra  1961 tone sve dublje. Hoće li  se uspjeti trgnuti momčad  koja je pretposljedenja na  ljestvici ostaje za vidjeti. U  svakom slučaju Zadranima  predstoji teška utakmica  protiv davljenika, ali i 15  dana da se dobro pripremi  za to gostovanje. Eventualnom pobjedom Zadrani bi  napravili ogroman pomak,  kako prema vrhu ljetvice,  tako i prema teoretskom  očuvanju prvoligaškog statusa. Jednostavno, vrijeme je  za drugu prvenstvenu gostujuću pobjedu.
Vodeći Dinamo će već u  petak na noge “pjesnicima”.  U gradskom derbiju koji je  nekada pobuđivao veliku pozornost, modri su favoriti.  Ali, tko kaže da se neće  “opustitti” nakon ove pobjede nad Hajdukom. Splitski  “bili” će na Poljudu dočekati  Rijeku kojoj nikako ne ide.  Svašta se može očekivati u  toj utakmici, ali čini nam se  da Hajduk ipak neće dozvoliti novu blamažu pred  svojim navijačima. Split će  također put metropole, ali  na noge Lokomotivi. Crveni  iz Parka mladeži su treći  odozgo, dok je Dinamova  podružnica treća gledajući s  dna ljestvice. Ipak, tko kaže  da neće biti neizvjesnosti i u  tom dvoboju. Inter će na  teško gostovanje u grad na  Dravi kod Osijeka kojem su  bodovi nasušno potrebni.  Mršićeva Cibalia će dočekati  Varaždin i u tom susretu nosi  epitet favorita. Ostale su još  dvije utakmice, Šibenik –  Hrvatski dragovoljac, te Slaven Belupo – Karlovac. Neizvjesnosti neće nedostajati,  ali… najprije “koskasti”.
 


Terkeš prošao liječnički u Kini




Informacije koje smo dobili u  NK Zadar potvrdile su da je  Želimir Terkeš prošao liječnički  pregled u kineskom drugoligašu Chongqing Lifanu. Navodno će Terkeš potpisati dvogodišnji ugovor i nadamo se da  će dugo i uspješno tresti kineske mreže. Što se tiče nogometaša Zadra oni će u ova  dva tjedna koliko traje stanka u  prvenstvu odraditi mini pripreme kako bi se što bolje pripremili za gostujuću utakmicu  s Istrom 1961. I jučer i danas  na rasporedu su dva treninga  dnevno, u petak jedan, a za  subotu je planirana trening  utakmica kombiniranih  momčadi. Ozlijeđenih nema  što je dobar preduvjet za kvalitetne treninge.