Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Voljeli bismo na zadarskom festivalu vidjeti i Nedu Ukraden

23.03.2011. 23:00
Voljeli bismo na zadarskom festivalu vidjeti i Nedu Ukraden


Kao što je već i najavljeno,  ovogodišnji festival zabavne  glazbe 2011. održat će se u ljetnom terminu 23. srpnja i trajat  će tri dana. Još nije poznata  točna lokacija, kalkulira se između Foruma ispred crkve sv.  Donata ili pak Trga Pet bunara,  doznajemo od organizatora  Damira Bucića.
– Predali smo sve potrebno u  Grad Zadar i Turističku zajednicu i apelirali, kako festival  ide 23. srpnja, da nam do kraja  mjeseca daju odgovor za prostor – bio to Forum ispred crkve  sv. Donata ili Trg Pet bunara  koji je po meni još bolji, akustičan je i može se bolje urediti.  Trenutačno čekamo njihovu  odluku jer bez toga ne možemo  dalje, ona nam je ključna i za  potencijalne sponzore u Zagrebu kao i za televiziju. Jedini  naputak koji smo dobili jest da  se ne preklapamo s programom  Turističke zajednice to ljeto, no  to je vrlo škakljiva tema jer plan  i program Turističke zajednice  u glavnom bude gotov u svibnju, kazuje Bucić, dodajući kako organizacija festivala ne  može pričekati toliko vremena,  jer bi bilo pogubno da i ova  festivalska godina bude završena s bez sudjelovanja u prijenosu jedne od nacionalnih televizija.
Prijenos na Novoj TV?
S obzirom da HRT u ljetnim  mjesecima prenosi splitski festival i šibensku Šansonu, Bucić  bi se, kaže, okrenuo prema Novoj TV.
Sa završetkom tečaja sredinom ožujka sveukupno je pristiglo 280 prijava.
– Po pitanju samih prijava, tu  smo zaista kompletirali jedan  jako lijepi dio. Odazvalo se 90  posto izvođača koji su nastupili  na prošlogodišnjem festivalu u  obje večeri. Svoj dolazak potvrdili su Leo, Ivana Kovač, Mario Battifiaca, Zoran Jelenković… Ićo je opet i ove godine  poslao jednu jako lijepu pjesmu, čak i Duško Lokin dolazi  ove godine, no ne s nečim u  stilu Papka, već s jednom pjesmom od pokojnog Đorđa Novkovića. Očekujemo i mlađi kadar poput Igora Cukrova, a i  htjeli smo se za ovu godinu  malo pomladiti, da ne bude uvijek sve isto. Ove godine kako  stvari stoje sigurno ne trebamo  računati na Grdovića, Zečića i  Rončevića, jer je to jedan stariji  kadar izvođača koji sve manje  odlazi po festivalima, što  možda uopće nije niti loše da se  otvori mogućnost mlađim izvođačima kojima je to potrebnije.
Bucić se nada da bi na festival moglo doći i nekoliko izvođača iz regije.
– Apelirao sam na Hit records kao izdavačku kuću ako  bismo mogli vidjeti s Nedom  Ukraden, kazuje Bucić, dodajući kako u glazbenom dijelu  stvari stoje dobro, a financijskom se snalaze trenutačno kao  i većina drugih.
Program u tri večeri
– Goruća tema su svakako  nepodmireni troškovi iz prošle  godine. Završni trošak prošlogodišnjeg festivala iznosio je  oko 700 tisuća kuna. Ostalo je  još 260 tisuća kuna za anulirati,  no toplo se nadam da ćemo to  riješiti do ovog ljeta, bilo sponzorima ili vlastitim sredstvima.  Za ovu godinu nastojat ćemo  imati sponzore iz Zagreba te  tako sanirati troškove iz prethodnoga razdoblja. Ovo je jedno zaista nepovoljno vrijeme  za bilo koji posao u Hrvatskoj, a  u glazbi da i ne govorimo, zaključuje Bucić.
Što se tiče ulaznica, hoće li se  one naplaćivati te po kolikoj  cijeni, znat će se mjesec dana  prije festivala.
– Bio bih najsretniji kada bi za  ovu godinu bio slobodan ulaz  za sve posjetitelje, no ako budemo morali ići na nekakav  ulaz, onda cijena ulaznice neće  prelaziti dvadeset do trideset  kuna, pojasnio je.
Program će, kako je i najavljeno, ići kroz tri večeri. Prva  će biti večer dalmatinskog i mediteranskog štiha, druga će biti  večer zabavne i pop rock glazbe, a treća završna će biti večer  najrenomiranijih imena, neovisno o glazbenom žanru, kao  što je to nekad radio HRF.
Kao voditeljski par Bucić bi  ove godine želio vidjeti Dalibora Petka i Nikolinu Pišek.
Ostalo desetak slušanih  pjesama
Što se tiče pak dvorane na  Višnjiku ona više ne dolazi u  obzir, budući da ju festival ne  može financijski podnijeti.
– Ne bi bilo u redu da 2012.  godine otvaramo novi troškovnik tog tip jer još uvijek nismo  podmirili dvoranu na Višnjiku  za prošlu godinu. No, unatoč  financijskom potopu prošlogodišnjeg festivala iza njega je  ostalo barem desetak iznimno  slušanih pjesama, među kojima  je Kemija od Magazina najslušanija, pa bi oni trebali i  dobiti sveukupni Grand prix,  kazuje Bucić.
Promocija pjesama s ovogodišnjeg festivala trebala bi krenuti 15. svibnja putem Narodnog radija, kao glavnog radijskog medijskog pokrovitelja,  nakon čega bi poslije tjedan  dana krenulo emitiranje i na  drugim radijskim postajama.  Također, veliku potporu u promociji zadarskog festivala dao  je i Crosound portal koji 26.  ožujka u primoštenskoj Aurori  slavi svoj prvi rođendan. Velikoj rođendanskoj veselici prisustvovat će i Andrea Šušnjara,  Baruni, klapa Sveti Florijan,  grupa Banana, Danijel Jurić i  Milan Terze, pa ovom prigodom Bucić poziva i zadarsku  publiku da navrati na spektakl.