Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Lanterna postaje luksuzna kuća za odmor

23.03.2012. 23:00
Lanterna postaje luksuzna kuća za odmor


Ovim će zahvatom budući rezidencijalni turistički objekt dobiti svoj unutarnji izgled, koji će se sastojati od četiri velike sobe i pratećih sanitarnih čvorova na katu te kuhinje, blagovaonice i velikog dnevnog boravka u prizemlju


Nakon opsežnih priprema, koje su se sastojale od izrade projektno-tehničke dokumentacije, ishođenja građevinske dozvole, traženja suglasnosti zadarskih konzervatora te raspisivanja javnog natječaja i odabira najpovoljnijeg izvođača, ovih su dana krenuli planom predviđeni radovi preuređenja lanterne na Viru u reprezentativni turistički objekt sa četiri zvjezdice.
Riječ je svjetioniku izgrađenom još davne 1881. godine koji je sada u vlasništvu poduzeća Plovput iz Splita, a koji će u okviru daljnjeg plana i programa razvoja virskog otočnog turizma u idućih deset godina preko koncesijskog odobrenja koristiti Općina Vir i virsko općinsko turističko poduzeće Vir turizam d.o.o. Iako će se čuvena lanterna ubuduće staviti u službu turizma, ona će i nadalje ostati u izvornoj funkciji to jest u službi sigurnosti plovidbe virskim morem.
Projektno-tehničku dokumentaciju izradili su projektanti splitske projektantske tvrtke “Gradal” inženjering, a poslovi vrijedni 1,3 milijuna kuna bez PDV-a povjereni su građevinskoj tvrtki “Geo Oprema Ciglenečki” iz Svetog Križa Začretja.
Ovih je dana u tijeku uklanjanje i rušenje unutarnjih pregradnih zidova te širenje prostorije na katu i prizemlju na oko 200 četvornih metara. Rok za dovršetak svih radova je 72 dana, a radovi su vrijedni 1,3 milijuna kuna.
Ovim će zahvatom budući rezidencijalni turistički objekt dobiti svoj unutarnji izgled, koji će se sastojati od četiri velike sobe i pratećih sanitarnih čvorova na katu te kuhinje, blagavaonice i velikog dnevnog boravka u prizemlju. Sukladno planu investitora obnovljeni objekt davat će se u najam kao jedna cjelina. Između dviju turističkih sezona također će ga se moći koristiti i kao prostor za održavanje raznih sastanaka i slično.
Početku radova nazočili su direktor općinske tvrtke Vir turizam d.o.o. Zdenko Mičić i njegov zamjenik Marino Rukavina te vršitelj nadzora nad poslovima ing. Bogdan Marov. Kako se očekuje, kompletno preuređena virska lanterna trebala bi od sredine lipnja ove godine započeti svoj novi život luksuznog turističkog kapaciteta.