Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kineski investitori iza Uskrsa u Zadru dogovaraju detalje ulaganja

23.03.2016. 23:00
Kineski investitori iza Uskrsa u Zadru dogovaraju detalje ulaganja


Riječ je o delegaciji tvrtke China 18th Metallurgical Construction Co.Ltd (MCC-18) koja je prošle godine bila u Zadru, a za projekte se toliko zainteresirala da dolaze ponovno
Predstavnici kineske Poly Technologies grupe oduševljeni su onim što su vidjeli u Zadru, o čemu su izvijestili i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Nakon posjeta Zadru, sastanak s njim i ministrom gospodarstva organizirao im je predsjednik Poslovne udruge za kineske investicije u Jugoistočnoj Europi (Chinese Southeast European Business Association), Mario Rendulić.
S njim smo razgovarali o tome što su kineski ulagači ministrima rekli o zadarskim projektima, odnosno kada će dati povratnu informaciju o mogućim ulaganjima u Zadar.
Naime, čelnik CSEBA-e je nakon brojnih kontakata s kineskim ulagačima u Zadar doveo već dvije grupe investitora, a sa Poly grupom kontakt je uspostavio još 2014. godine. Trud se isplatio i ovo je već druga kineska korporacija koja je došla u Zadar, a za petnaestak dana dolazi još jedna.
– Tvrtka Poly Group je uz koordinaciju CSEBA-e sa hrvatskim veleposlanstvom u Pekingu, dogradonačelnikom grada Zadra Ivicom Vlakićem i direktoricom Zračne luke Zadar Irenom Ćosić imala prilike vidjeti projekte grada Zadra još tijekom veljače, svibnja i lipnja 2014. godine, te u više navrata i 2015 godine u Pekingu. Za taj je posjet upravo Grad Zadar izdao pozivno pismo delegaciji Poly Technologies koja je nedavno boravila i u Zadru. Danas sa zadovoljstvom možemo reći da su svi naši napori dali rezultata i da smo dosad dvije moćne korporacije uspjeli zainteresirati za ulaganja u vaš grad – kaže Rendulić.
Zadovoljni su i sastancima s dvojicom ministara na kojima su detaljnije analizirali prezentirane im projekte u Zadru:
– Zatražili su određeno vrijeme kako bi prikupljene informacije pažljivo razradili, no nakon ova dva dana s njima mogu reći da su izuzetno zadovoljni svim viđenim ocijenivši kako grad ima izvrstan geostrateški položaj – pojašnjava Rendulić s kojim smo razgovarali upravo za vrijeme još jednog njegovog puta u Kinu.
U dosadašnjim dogovorima potrebnu pomoć pružilo je i Hrvatsko veleposlanstvo u Kini, čiji je glasnogovornik Ivica Glasnović uoči dolaska kineske delegacije u Zadar Rendulića izvijestio kako “s obzirom na važnost koju izaslanstvo pridaje ovom posjetu, Hrvatska i dalje ostaje prva zemlja njihove europske turneje”.
Predsjednik Poslovne udruge za kineske investicije u Jugoistočnoj Europi u Kinu je otputovao kako bi održao još dvije prezentacije zadarskog turizma i gospodarstva, nakon čega se sa investitorima China 18th Metallurgical Construction Co.Ltd (MCC-18) vraća u Zadar. Riječ je o delegaciji koja je prošle godine bila u Zadru, a za projekte se toliko zainteresirala da dolaze ponovno.