Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Josip Vucić i Valentino Vukelić rasturaju u računalstvu

23.03.2017. 23:00
Josip Vucić i Valentino Vukelić rasturaju u računalstvu


Iako su mogli, jer su oduvijek bili odlikaši, nisu htjeli upisati niti jednu od zadarskih gimnazija, već Strukovnu školu Vice Vlatkovića u kojoj, kako su rekli, uče uglavnom sve ono što ih zanima uz sjajne profesore i mentore.
Možda upravo i zbog toga dvojica strukovnjaka i prijatelja – Josip Vucić koji je u trećem i Valentino Vukelić koji je učenik drugog razreda ove škole, “rasturaju” iz znanja o tehnikama za računalstvo.
– Obojica pohađamo četverogodišnji smjer – tehničar za računalstvo u našoj školi i dobro nam ide. Učimo ono što nas zanima i u tome uživamo, a onda valjda dođu i rezultati – kaže Josip Vucić odlikaš, “od glave do pete”. Naime, njih su dvojica na nedavno održanom Državnom natjecanju iz informatike u Primoštenu pod nazovom – Info kup, osvojili najviše bodova te zajedno s još jednim učenikom iz zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića, podijelili prvo mjesto među desetak strukovnjaka iz cijele Hrvatske.
– I inače, nas zanima taj predmet na kojem se baziralo natjecanje, a to je upotreba informatičke tehnologije u uredskom poslovanju i osnove računalstva. A, za natjecanje nas je dobro pripremio i naš mentor, prof. Džemail Spahić – dodaje Valentino Vukelić.
Cilj mu je izravan upis na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu jer je on osvojio i sjajno četvrto mjesto iz programiranja u iznimno jakoj konkurenciji.
– Konkurencija je u ovom slučaju bila jaka jer od nas, sveukupno 14 natjecatelja iz cijele države, nisu bili samo u pitanju učenici strukovnih škola, već i gimnazija pa, i one poznate zagrebačke XV. gimnazije iz koje se natjecalo čak 90 posto učenika. Zbog osvojenog četvrtog mjesta pozvan sam sada, i na Hrvatsku informatičku olimpijadu koja će se održati 25. ovog mjeseca u Zagrebu. Ako osvojim jedno od prva tri mjesta na ovom državnom natjecanju, onda mogu biti pozvan i na Svjetsku olimpijadu – pojašnjava Vukelić koji je bio prvi i na Međužupanijskom natjecanju iz osnova elektrotehnike koje se održavalo u Senju, pa ga sada i tu čeka državno natjecanje, dok je Josip Vucić bio prvi na Županijskom natjecanju iz fizike.