Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rekonstrukciji na Kornatu nazočit će i jedini preživjeli vatrogasac

23.03.2017. 23:00
Rekonstrukciji na Kornatu nazočit će i jedini preživjeli vatrogasac


Krenuo sam rano ujutro da vidim gdje su stradali vatrogasci i putem sreo zapovjednika Slavicu koji se vraćao otuda. Plakao je čovjek. Nisam ga ništa ni pitao. Vidio sam neke ljude u daljini i vratio se. Otišao sam tamo kasnije, u poslijepodnevnim satima, i vidio razbacanu, izgorenu vatrogasnu opremu, među kojom leđnu vatrogasnu pumpu, kacige, dijelove odjeće… Primijetio sam dvije manje površine koje su bile izrazito izgorene. Na jednoj od njih bila je i kanta za gorivo, u nastavku suđenja Draženu Slavici optuženom za kornatsku tragediju rekao je jučer Stjepan Simović, koji je u vrijeme tragedije, u kojoj je život na otoku Kornatu izgubilo dvanaest vatrogasaca, a trinaesti preživjeli teško je ozlijeđen, bio zapovjednik Državne vatrogasne interventne postrojbe u Dubrovniku.
Simović je na upit suca Borisa Radmana odgovorio kako u poslijepodnevnim satima na mjestu stradavanja nije zatekao nikoga, pa ni službene osobe – policajce i istražitelje. Zatečene stvari fotografirao je svojim mobitelom te ih pohranio na CD, koji se obavezao dostaviti sudu. Ispričao je i kako je poziv iz Vatrogasno operativnih snaga (VOS) u Divuljama za saniranje požara na Kornatu dobio oko dva sata iza ponoći nakon čega je “podigao” još devet ljudi. Iz Divulja su helikopterom prebačeni na Kornat zajedno s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Mladenom Jurinom, njegovim pomoćnikom Tomislavom Vukom i Draženom Slavicom kojeg su pokupili u Šibeniku.
Osim Simovića, jučer su svjedočili i zapovjednici DVIP-a iz Zadra i Šibenika, Branko Smolić i Mladen Barišić. Za razliku od dubrovačkih kolega koji su poziv za intervenciju na Kornatu dobili dan poslije tragedije, oni poziv nisu uopće dobili. Taj su dan, kako su kazali, bili na Hvaru, a svi su “da se dogodila tragedija” doznali iz medija te o detaljima i njezinim razmjerima nisu imali saznanja.
Sudac Radman je novo ročište, na kojem će nazočiti opunomoćenici oštećenika i jedini preživjeli Frane Lučić, zakazao za 29. svibnja. Lučić će nazočiti i na djelomičnoj rekonstrukciji događaja na otoku Kornatu koju je sudac Radman najavio za danas, a pozvani su i vještak sudske medicine Davor Mayer, geodet Tomislav Ćurko te pilotske ekipe iz helikoptera i članovi HGSS-a koji su sudjelovali u spašavanju i prijevozu stradalih vatrogasaca od kojih su neki preminuli odmah, a neki ubrzo po bolnicama.