Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Grdović: Prvi ću pjevati na koncertu za Pešalova!

Autor: Marija Knežević

23.04.2009. 22:00
Grdović: Prvi ću pjevati na koncertu za Pešalova!


Znamo se otkad je došao u Hrvatsku. To je najjednostavniji i najskromniji čovjek kojeg poznajem, a osvajač je četiriju olimpijskih medalja. Veliki je profesionalac i dobar čovjek, a posebno voli našu dalmatinsku pismu, kaže Grdović čije koncerte Pešalov, dok je bio u Hrvatskoj, nije propuštao
Nikolaj Pešalov osvojio je za Hrvatsku dvije olimpijske medalje, jednu zlatnu i jednu srebrnu. Bilo je to na ljetnim Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. i u Ateni 2004. godine. Ima ukupno četiri odličja, po jednu medalju je osvojio za Bugarsku u Barceloni 1992. godine i Atlanti 1996. godine.
Danas, pet godina poslije Atene, 39-godišnji Bugarin živi u bugarskom Pazardžiku na rubu siromaštva. Odlučio je prodati medalje zbog teške financijske situacije u kojoj se nalazi. U razgovoru za Globus među svojim “hrvatskim prijateljima” istaknuo je Gorana Ivaniševića, Dražena Zečića, Zlatka Pejakovića i zadarskog pjevača Mladena Grdovića.
– Sramota je da čovjek koji je za Hrvatsku osvojio olimpijsko zlato sada nema što jesti. Ja sam mu uvijek spreman pomoći. Volio bih da se organizira humanitarni koncert, ja bih prvi pristao pjevati – kaže odlučno Grdović.
Bivši dizač utega razmišlja o tome da medalje proda putem interneta ili da svoje kupce nađu posredstvom neke od aukcijskih kuća.
– Mislim da bi se ovim slučajem najprije trebala pozabaviti država, jer je u njeno ime na olimpijadi nosio dres i osvajao odličja, kaže Grdović prisjećajući se druženja sa sportašem.
– Znamo se otkad je došao u Hrvatsku. To je najjednostavniji i najskromniji čovjek kojeg poznajem, a osvajač je četiriju olimpijskih medalja. Veliki je profesionalac i dobar čovjek, a posebno voli našu dalmatinsku pismu, kaže Grdović čije koncerte Pešalov, dok je bio u Hrvatskoj, nije propuštao. Zadarski pjevač je gotovo nastupio na olimpijadi, kao kormilar uspješnim veslačima, braći Josipu i Romanu Bajlu. On je 1972. ispunio normu za igre u Muenchenu, no braća Bajlo su nastupila u osmercu. Bio je ipak, godinu dana kasnije, na svjetskom prvenstvu u Moskvi.
– Život sportaša nije nimalo lagan, u to sam se i osobno uvjerio, a Nikolaju sada sigurno nije lako, kaže Grdović.