Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Da bi znao kamo ideš, moraš znati odakle dolaziš

Autor: Siniša Klarica

23.04.2010. 22:00
Da bi znao kamo ideš, moraš znati odakle dolaziš


Kiša je nažalost potjerala proizvođače vina, ulja, prerađivače riba i suhomesnatih proizvoda, proizvođače suvenira, koji su tek nakratko predstavili svoje proizvode
U uvertiri rafting regate Zrmanja 2010. jučer se u Obrovcu održala etno-eko manifestacija pod nazivom „Da bi znao kamo ideš, moraš znati odakle dolaziš” te prva seoska olimpijada. Nažalost, loše vrijeme pokvarilo je odlično zamišljenu feštu u kojoj su na štandovima na lijevoj obali Zrmanje domaći proizvođači mogli ponuditi izuzetno zanimljivu gastronomsku ponudu cijelog obrovačkog kraja i Bukovice. Kiša je potjerala proizvođače vina, ulja, prerađivače riba i suhomesnatih proizvoda, proizvođače suvenira, koji su tek nakratko predstavili svoje proizvode. Nešto malo uporniji bili su seoski olimpijci koji su se natjecali u bacanju kamena s ramena, potezanju konopa, bacanju potkove, trčanju u vrećama i skoku u dalj s mjesta. Organizatoru rafting regate, Riva toursu, i njenom prvom čovjeku Đuri Županu u pomoć su priskočili iskusni vukovi u organizaciji ovakvih priredbi, načelnik Općine Stankovci Željko Baradić i nekadašnji načelnik Općine Polača Radoslav Bobanović. Dok je Baradić bio zadužen za sportski dio programa, Bobanoviću je pripao etno-dio.
– Želja nam je ovom manifestacijom spojiti cijelo zadarsko zaleđe. Točnije, željeli smo prikazati mogućnosti kako podvelebitskog kraja, tako i Ravnih kotara i Bukovice. Mi iz Ravnih kotara imamo više iskustva u organizaciji ovakvih manifestacija, pa smo priskočili u pomoć našim prijateljima iz Obrovca, rekao je Željko Baradić. U svom stilu, Radoslav Bobanović je dodao da ova etno-manifestacija nije politika, nego život. Rafting regata održava se izvan Obrovca, a red je, kaže Bobanović, da ta manifestacije ne traje samo jedan dan nego da ima i svoj dio u samom gradu Obrovcu.
U kulturno-umjetničkom programu, koji je zbog kiše morao biti održan u dvorani OŠ Obrovac, nastupila su kulturno-umjetnička društva: “Zrmanja” iz Obrovca, “Podgorac” iz Starigrada, “Nadin”, “Benkovac”, “Popovići”, “Vinac” iz Stankovaca, “Šokadija i prijatelji” i “Sidraga” iz Tinja. U disciplini kamena s ramena prvo mjesto osvojio je Mirko Kolaković iz momčadi Zemunika ispred Mladena Jurjevića iz Polače i Jakova Vujičića iz Zemunika. Najbolji u potezanju konopa također su bili Zemuničani. U bacanju potkove pobijedio je Marin Čerina iz Benkovca ispred Ivice Nekića iz Obrovca i Ivana Zrilića iz Popovića. Šime Bolić iz Starigrada bio je najbolji u skoku u dalj s mjesta. Drugo mjesto osvojio je Oliver Kulaš iz Polače, dok je treći bio Mladen Župan iz Obrovca. Djevojke su bile najbolje u utrci u vrećama, a prvo je mjesto osvojila Kristina Čirjak iz Popovića ispred Lucije Baturine i Marije Josić iz Benkovca.