Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ljepotu križa uzdižu poludraga kamenja

Autor: Ines Grbić

23.04.2010. 22:00
Ljepotu križa uzdižu poludraga kamenja


Akademski umjetnik Dragan Kwiatkowski drugi tjedan intenzivnog cjelodnevnog rada dorađuje križ visok 3,10 m, širok 1,90 m, debljine drva 12 cm. Taj hrastov splav star 5.000 godina izvučen je iz rijeke Drave, a u križ ga je oblikovao umjetnik Petar Kazija koji je preminuo te njegov rad dovršava Kwiatkowski
Križ mladih Zadarske nadbiskupije kojeg će nositi mladi u procesiji 8. svibnja od Poluotoka do Višnjika u Zadru gdje će biti postavljen na pozornici s koje će se predslaviti misa poprima profinjenost i ljepotu svog konačnog izgleda. Akademski umjetnik Dragan Kwiatkowski drugi tjedan intenzivnog cjelodnevnog rada dorađuje križ visok 3,10 m, širok 1,90 m, debljine drva 12 cm. Taj hrastov splav star 5000 godina izvučen je iz rijeke Drave, a u križ ga je oblikovao umjetnik Petar Kazija koji je preminuo te njegov rad dovršava Kwiatkowski. Pred križem su prošle godine u župama Zadarske nadbiskupije molili mladi. Tijelo Krista okružuju na krajevima križa reljefi: golub, znak Duha Svetoga, Višeslavova krstionica, lik Gospe od Zečeva, središnjeg marijanskog svetišta Zadarske nadbiskupije te sv. Krševan, zaštitnik Zadra uoči čije svetkovine je Godina mladih otvorena. Križ je bio u lošem stanju, ispucan pukotinama i izložen vlagi te ga je Kwiatkowski morao sanirati; zbog “skupljanja” spojenih greda križa došlo je do razmaka u uzorku pletera čije je neravnomjerne razlike u linijama trebalo ujednačiti. Kwiatkowski je iznova klesao lice, stopala, halju i ornament na njoj. – Kiparski dio posla je dovršen Petar i ja pišemo istim pismom, razumijemo se. Kao da je bio sa mnom dok sam radio, mislio sam kako bi on razmišljao. U konzultaciji mislima s njim to je “išlo” jer govorimo istim umjetničkim jezikom pa nije bilo problema, kaže Kwiatkowski koji je vrlo istančano i fino obradom istaknuo reljef Kristova lica, prsa i ruku Križ je patinirao vodenim “pajcom” na bazi špirita i prelakirao bezbojnim mat lakom za zaštitu od vremenskih utjecaja. Slijedilo je prosvjetljavanje površine da bi se dobila jača reljefnost i bolje osjetila forma križa u boji trešnje, ne agresivno crvenu ljepotu križa uzdižu i poludraga kamenja oniks i opal plave, zelene i žute boje. Neki su u pozlaćenim limicama kao okvirima, a neke je direktno ugradio u drvo. Kwiatkowski je uskladio da se dragulji na aureoli razlikuju od onih na halji, a crvene je postavio kao znak pet Kristovih rana na rukama, nogama i rebru. Tijelo Krista ima pozlatu na halji i aureoli, tragom originalnog uzorka križa iz 12. st. iz zadarske crkve sv. Mihovila To je ujedno bio i predložak za zavjetni Branimirov križ kojim je kardinal Franjo Kuharić prije 30 godina blagoslovio hrvatski narod u Ninu na velebnoj proslavi Branimirove godine. Neke je dragulje Kwiatkowski zalijepio, a neke pričvrstio u metalnom podlošku. Pozlatio ga je tankim 24-karatnim zlatom u listićima zalijepivši ga posebnim trajnim ljepilom. Njim se rade i vanjske skulpture poput kipa Majke Božje ispred zagrebačke katedrale. To je ljepilo čvrsto, a zlato se ne može skinuti i ukrasti.
– U početku je bilo treme kad sam primio križ, dok se nisam okuražio početi ga raditi. Sad me obuzima fini osjećaj ponosa. Bit će mi drago da se ljudima svidi, da se pojavi u javnosti i još dugo služi u dobrom stanju kaže Kwiatkowski, porijeklom Poljak, čije prezime u prijevodu znači Cvitanović, jer kwiata na poljskom znači cvijet Drvo Križa mladih će uistinu zamirisati snažnom porukom okružen cvijećem hrvatske mladeži u Zadru. A Poljak Ivan Pavao II. već je za svog pohoda Zadru povezao Kwiatkowskog i Kaziju u radu. Kazija je izradio sedes na kojem je sjedio Ivan Pavao II. kad je na Forumu predmolio Šesti čas, a sad će s tog sedesa slavlje SHKM-a na Višnjiku 8. svibnja predslaviti zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Kwiatkowski je tada izradio kameni reljef Krista Kralja ispred kojeg je papa bio na pozornici te je Ivan Pavao II. na drvenom sedesu ispred mramornog reljefa Krista, kad je rekao “ljubljeni puče hrvatski”, trajna uspomena Zadra i Hrvatske u zahvalnosti papi.