Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Na Narodnom trgu zamirisalo polje lavande

Autor: Katina Vrsaljko

23.04.2010. 22:00
Na Narodnom trgu zamirisalo polje lavande

Foto: Zvonko KUCELIN



Održavanjem sajmova “Dani sunca” Udruga ulaže napor u promoviranje zdrave prehrane kao i poticanje korištenja lokalnih proizvoda te se omogućuje direktna komunikacija potrošača s proizvođačima, rekla je Nives Rogoznica iz Udruge Eko Zadar
U okviru Eko dana jučer i danas se na Narodnom trgu održava sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda Dani sunca koji je uvijek dobra prilika malim proizvođačima da predstave svoje ekološki proizvedene proizvode. Na sajmu koji više godina organizira Udruga Eko Zadar ovaj put se predstavlja desetak izlagača iz cijele Hrvatske, a svi ističu da njihovi proizvodi nailaze na plodno tlo kod Zadrana.
Likeri, ulje, sirevi, bilje…
– Održavanjem sajmova Dani sunca Udruga ulaže napor u promoviranje zdrave prehrane kao i poticanje korištenja lokalnih proizvoda te se omogućuje direktna komunikacija potrošača s proizvođačima. Sajam su potpomogli Zadarska županija, Grad Zadar i Hoteli Zadar, rekla je Nives Rogoznica iz Udruge Eko Zadar.
Među popularnijim proizvodima na sajmu su lavandina vodica na štandu OPG Štefančić iz Zagreba, kaktusi – čuvarkuće, OPG-a Aralica iz Šibenika, likeri od žižule i mandarina, Jaskro d.o.o. s Bokanjca, sušene gljive, Bokun d.o.o. iz Splita, kozji sir iz pasteriziranog mlijeka, OPG-a Žampera s Dugog otoka, liker od maraške na štandu Drage Drmića iz Zadra, keramička ovčica Udruge Prospero te Imotska torta, Pekarsko-ugostiteljska trgovina Dujmex iz Imotskog.
Osim toga, građani su se interesirali za maslinova ulja, voćne rakije, slane i marinirane inćune, džemove, čajeve i kolače bez konzervansa i aditiva, sušeno voće, biljnu kozmetiku i ručne radove Jasminke Hrboke i OPG-a Hotuča.
Izlagači sirane Batlan iz Otoka kod Sinja na Danima sunca su već sedmi put i imaju same riječi hvale za organizaciju. Jedan od njihovih zanimljivijih proizvoda je sir u maslinovom ulju s devet ljekovitih trava.
Izlagači se slažu da je interes ljudi za ekološke proizvode sve veći, čemu su sigurno pridonijeli ovakvi sajmovi.
Torta stara 160 godina
Ljiljana Dujmović iz Dujmexa kaže da su sa svojom imotskom tortom i imotskim rafiolima već osvojili prestižne nagrade na raznim natjecanjima u Hrvatskoj. I jučer je bila gužva na njihovom štandu, što zbog degustacije, što zbog kupnje ovog zaštićenog autohtonog imotskog proivoda.
– Torta nema aditiva ni konzervansa, a glavni sastojci su bademi, orasi, vanilija i vrlo malo brašna. Ostali sastojci su tajna. Ima markicu “izvorno hrvatsko” i uspjeli smo dokazati da je recept star 160 godina, govori Dujmović.
Prema legendi, recept su Imotsku tortu su tamošnje domaćice dobile od – vila. Legenda glasi: “Na kamenom oknu Modrog jezera nalazi se Vilinsko počivalo. Zadnji svoj dah one su poklonile imotskim domaćicama, čime su im dale dar da sa svojim slasticama očaraju svakog putnika namjernika te svakog tko kuša bilo koji imotski kolač.”
Zanimljiv je i štand OPG Štefančić iz Zagreba koji je raznim proizvodima od lavande zamirisao cijeli trg.
– Lavandu beremo u vukomeričkim boricama gdje je nulta stopa zagađenosti, a imamo i svoju destileriju. Imamo eterična ulja, sol za kupanje, mirisne vrećice i kreme od lavande, a popularna je i lavandina vodica koja se koristi najviše kao tonik za lice, a djeluje umirujuće na akne i na crvenilo kože nakon sunčanja ili depiliranja, rekla je Katica Štefančić.
Dani sunca se nastavljaju i danas i to od 8 do 14 sati na Narodnom trgu, a već prema prvom danu može se reći da su raznovrsnom ponudom opravdali svoje postojanje i popularizirali ekološki proizvedene prirodne proizvode kod Zadrana.