Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Neka Preko bude “eko”

Autor: Katina Vrsaljko

23.04.2010. 22:00
Neka Preko bude “eko”


Sve posađeno će biti ekološko, a uskoro i s ekološkom markicom te naznakama ‘otočni proizvod’ i ‘izvorno hrvatsko’. Oko toga ću se osobno potruditi kako bih ekologiju na našem otoku, to jest u našem mjestu, stavila u prvi plan. Uostalom, i samo Preko u svom imenu ima ‘eko’, zaključuje Mašina
Dan planeta Zemlje obilježio se i u Preku u obnovljenom ekološkom masliniku Poljoprivredne zadruge Drobnica, koji je simbolično na taj dan otvoren za posjetitelje, turiste, maslinare, izletnike i zaljubljenike u prirodu.
Sadnja buhača
U okviru obnove maslinika koji je bio zapušten četrdesetak godina, članovi Udruge žena Luzor, Školska zadruga Mogunja, djeca iz Dječjeg vrtića Lastavica te mnogobrojni mještani i gosti sadili su ljekovito bilje i to lavandu, ružmarin, metvicu, kadulju, smilje, origano, lovor, neven te, ono što je najvažnije za maslinik – buhač. Posađeno je 150 sadnica buhača, biljnog pesticida, koji je uzgojila Školska zadruga Mogunja, te oko 400 ostalih sadnica.
Okupljene je pozdravila Mladenka Mašina, upraviteljica PZ Drobnica koja je sve i organizirala.
– Ovaj maslinik je ručni rad poput goblena koji se radi polako, strpljivo, s velikom ljubavlju i željom da se dobije slika. Tako će i ova slika našeg maslinika vrlo brzo biti gotova i uokvirena i služiti, ne samo kao ogledni maslinik maslinarima, već turistima, izletnicima, zaljubljenicima u prirodu. Na kraju treba postati prepoznatljiv kao promotor ekologije i zdravog života na otoku, rekla je Mašina.
Sadnja bilja u ovom masliniku samo je nastavak velikog projekta koji je pokrenula PZ Drobnica. Kroz projekt UNDP-a COAST te uz potporu Općine Preko, Zadarske županije, Turističke zajednice Preko te maslinara, zadrugara, volontera i studenata s Agronomskog fakulteta, Zadruga je obnovila stari maslinik koji je dobila od Župe u Preku na 30 godina. U masliniku je obnovljeno 170 starih stabala drobnice i posađeno 200 novih stabala masline, sve domaćih autohtonih sorti.
Suhozid i artičoke
Nakon samo godinu dana maslinik je opravdao svoje postojanje jer je njegovo maslinovo ulje osvojilo dvije zlatne medalje na Danima masline 2010. u Zadru i Noćnjaku u Biogradu.
Prilikom susreta u četvrtak, okupljene je pozdravio i Ante Jerolimov, načelnik Općine Preko te istaknuo svoje zadovoljstvo s projektom i pružio podršku Zadrugi. Sve je blagoslovio i župni svećenik don Mario Soljačić, koji je pripomogao da se župni maslinik stavi u funkciju.
No sve je to još uvijek tek početak priče o starom masliniku. Njegov zadatak je i potaknuti ostale maslinare da obnove svoje stare maslinike, brendiraju svoja ulja, promoviraju svoje mjesto i u konačnici pomognu kvaliteti života na otoku kako bi se ljudi vratili.
Mašina ističe da joj svaki dan dok boravi u masliniku naviru nove ideje.
– Planiramo urediti suhozid oko maslinika u dužini od oko 600 metara i uz njega posaditi artičoke. Izradili bismo cisternu u stilu mocire u kamenjaru iz koje će teći voda za navodnjavanje maslina, kao i pitka voda za žedne. Sve posađeno će biti ekološko, a uskoro i s ekološkom markicom te naznakama ‘otočni proizvod’ i ‘izvorno hrvatsko’. Oko toga ću se osobno potruditi kako bih ekologiju na našem otoku, to jest u našem mjestu, stavila u prvi plan. Uostalom, i samo ime Preko u svom nazivu ima ‘eko’, zaključuje Mašina.