Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prevencija i edukacija

Autor: Branko Božić

23.04.2010. 22:00
Prevencija i edukacija


Održavamo prigodna edukativna predavanja radi još boljeg i masovnijeg upoznavanja s načinima liječenja šećerne bolesti, koja u posljednje vrijeme, nažalost, zahvaljujući prvenstveno stresovima, strahu od otkaza i gubitka radnog mjesta i tome slično, pogađa sve više naših građana, kaže Serđo Mičić
U organizaciji Grada Nina i Mjesnog odbora Zaton te zadarske Dijabetičke udruge, a pod pokroviteljstvom tvrtke za distribuciju dijabetičkih pomagala Medilab, jučer su u ninskom Domu kulture te u prostorijama Mjesnog odbora Zaton u Zatonu, provedene prve ovogodišnje akcije kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka.
Akcijama je pristupilo preko stotinjak građana Nina i Zatona u dobi od 20 do 80 godina. Osim predsjednika zadarske Dijabetičke udruge Serđa Mičića, u akciji su sudjelovale dvije njegove volonterke Davorka Volarević i Klaudija Delić. Svima koji su pristupili akciji ujedno je podijeljen edukativni materijal, a osobama kod kojih je utvrđena povišena vrijednost šećera u krvi savjetovano je da se bez odgode i trunke razmišljanja u što kraćem vremenskom roku jave svojim izabranim obiteljskim liječnicima. Jer, kako je istaknuto, za šećernu bolest u liječničkom se žargonu kaže da je “tihi ubojica”.
– Osim ove akcije u Ninu ide akcija u susjednom Zatonu. U idućih nekoliko dana i druge ćemo akcije upriličiti u Zadru, Sutomišćici na otoku Ugljanu, Sv. Filipu i Jakovu i tako redom. Lanjske smo godine u našim akcijama pregledali 3.100 osoba, a ove godine očekujemo da ćemo premašiti tu brojku. Usporedno s ovim aktivnostima u našim službenim prostorijama u Zadru u blizini hotela Iž, u jutarnjim satima svakog radnog dana održavamo prigodna edukativna predavanja radi još boljeg i masovnijeg upoznavanja s načinima liječenja šećerne bolesti, koja u posljednje vrijeme, nažalost, zahvaljujući prvenstveno stresovima, strahu od otkaza i gubitka radnog mjesta i tome slično, pogađa sve više naših građana, kazao je Serđo Mičić, zahvalivši na razumijevanju ninskoj gradskoj upravi, MO Zaton, zatonskoj Turističkoj zajednici, stručnoj suradnici za društvene djelatnosti Grada Nina prof. Mirjani Knežević, svima onima koji su se odazvali akciji kao i tvrtki Medilab.