Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zeleni san na fotografijama

Autor: Katina Vrsaljko

23.04.2010. 22:00
Zeleni san na fotografijama

Foto: Zvonko KUCELIN



Neobična mi je čast otvoriti ovu izložbu za koju se nadam da će postati tradicionalna. Zadovoljstvo mi je što se veliki broj djece bavi fotografijom i to, sudeći prema ovim radovima, vrlo uspješno, posebice kad je tema tako široka kao što je ekologija, kazao je Grancarić
U Prirodoslovno – grafičkoj školi jučer su proglašene najbolje fotografije učenika srednjih i osnovnih škola na natječaju Zeleni san, koji se održava u okviru Eko dana, a otvorena je i izložba najboljih fotografija.
Žiri u kojem su sjedili Zvonko Kucelin, Adam Vidas, Ivan Jamičić i Vedran Sitnica, fotografi Zadarskog lista, odabrao je po tri najbolje fotografije za osnovnu i srednju školu među osamdesetak prijavljenih radova pod šiframa.
Nagrađeni radovi srednjih škola su na prvom mjestu kolekcija Dođi, Evo me, Spasi me Ivane Orović iz Ekonomsko – birotehničke škole, na drugom mjestu Dim, a na trećem Koš, obje Valentina Juričina iz Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn.
Među fotografijama učenika osnovnih škola pobjedila je fotografija Zaštitimo kulturnu i prirodnu baštinu Ane Barbaroše iz OŠ Sv. Filip i Jakov, drugo mjesto je osvojila Greta Prirjak iz OŠ Šime Budinića s fotografijom Zeleni san, a Tovar prošlosti, tovar budućnosti Ane Barbaroše je dobio treće mjesto.
Jučer su im dodijeljene prigodne nagrade, za prva mjesta digitalni foto aparati, a sve je upriličeno malim domjenkom koji je uslijedio nakon svečanog otvorenja. Okupljene je prvo pozdravila Antonela Grubić, bivša učenica Prirodoslovno – grafičke škole.
– Radovi svjedoče o vrsnom umijeću mladih autora, njihovom istančanom senzibilitetu o nevidljivom oku što otkriva lijepe i neobične istine tamo gdje su mnogima zamagljene, ili ih oblikuje zahvaljujući stvaralačkoj imaginaciji i domišljatosti, rekla je Grubić.
Žarko Grancarić, ravnatelj Škole, ponosno je otvorio drugu po redu izložbu fotografija Zeleni san.
– Neobična mi je čast otvoriti ovu izložbu za koju se nadam da će postati tradicionalna. Zadovoljstvo mi je što se veliki broj djece bavi fotografijom i to, sudeći prema ovim radovima, vrlo uspješno, posebice kad je tema tako široka kao što je ekologija, kazao je Grancarić.