Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dok su sportaši igrali, ugostitelji su pripremali virsku fritaju

23.04.2012. 22:00
Dok su sportaši igrali, ugostitelji su pripremali virsku fritaju


Za “fritaju” je bilo osigurano 15 kilograma domaćih virskih šparoga, 180 jaja, 3 kilograma pršuta i 2 kilograma mlade zelene kapule


Nizom kulturnih, zabavnih i sportskih aktivnosti stanovnici otoka Vira u dva dana su proslavili blagdan sv. Jurja i Dan župe Vir. Prvi koji su izašli na borilišta u nedjelju bili su košarkaši i boćari. Na igralištu kod osnovne škole upriličen je turnir u košarci 3 na 3. Prvo mjesto osvojila je ekipa “Crveni” za koju su nastupili Mile Krnčević, Zdenko Mičić, Ferdo Radović i Marino Radović.
Na boćalištu “Kotarina” nastupilo je osam ekipa s po tri člana. Nakon zanimljivih pripetavanja slavila je ekipa “Lanterna” čiji su igrači Gorana Budija, Igor Vučetić i Tomislav Bašić, u finalnom ogledu pobijedili tijesnim rezultatom 13:12 ekipu “Kaštelina” u sastavu Toni Kapović, Mario Kapović i Ljiljana Kapović. Za najboljeg igrača turnira proglašen je najmlađi 10-godišnji igrač Fabijan Vučetić, dok je nastup najstarijeg igrača turnira, 78-godišnjeg Milivoja Liverića, publika pozdravila velikim pljeskom. Pehare i medalje najuspješnijima uručili su općinski načelnik Kristijan Kapović i predsjednik Općinskog vijeća Mate Radović.
Dok su se sportaši natjecali, bijelo osoblje restorana “Kotarina” pripremalo je jelo za sve sudionike proslave. Po recepturi glavnog kuhara Tomislava Bašića, kojem su pod budnim okom voditelja hrane i pića Joska Bašića, svojski pomagale Rajka Dražić i Danijela Vučetić, spravljena je “fritaja” za koju je bilo osigurano 15 kilograma virskih šparoga, 180 jaja, 3 kilograma pršuta i 2 kilograma mlade zelene kapule. Odlične ocjene i čestitke za ovako nesvakidašnje jelo osoblju kužine dolazile su od brojnih Virana i njihovih gostiju, a poglavito onih kojima je ovo bio prvi put da su se našli u prigodi da kušaju ovu izvornu virsku deliciju.
Kao što je “fritaja” servirana besplatno, tako je bilo i s raznovrsnim pićem. Gostima su tako na raspolaganju bila bijela i crna vinska kapljica, pivo, razni sokovi i voda. Za zabavni dio pobrinuo se trio “Nandino”.
Jučer, drugog dana obilježavanja blagdana, u svetištu sv. Jurja služene su svete mise a održana je i tradicionalna procesija ulicama Vira. U večernjim satima na terasi “Kotarine” bila je planirana večer dalmatinskih klapa.