Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

More “poplavilo” zelene Eko dane

23.04.2012. 22:00
More “poplavilo” zelene Eko dane


Tema ovogodišnjih Eko dana je “Jadran – riznica bioraznolikosti” pa se tjedan koji inače obiluje “zelenim temama” ove godine zove – Plavi tjedan


Danas započinje velika ekološka manifestacija Prirodoslovno-grafičke škole Eko dani koja će trajati do petka.
Tema ovogodišnjih Eko dana je “Jadran – riznica bioraznolikosti” pa se tjedan koji inače obiluje “zelenim temama” ove godine zove – Plavi tjedan.
– Deset godina organiziramo ovu manifestaciju s ciljem podizanja ekološke svijesti učenika, ali i svih građana. Dosad još nismo obradili temu Jadrana, koja je jako važna za naše podneblje jer je to naš glavni prirodni resurs pa smo je odabrali za ovu jubilarnu godinu. S obzirom da je tema vrlo opširna, usredotočili smo se na zaštićene i ugrožene vrste i bioraznolikost, rekao je Edo Končurat, predsjednik Organizacijskog odbora Eko dana.
Već danas manifestacija započinje nizom događanja. U Prirodoslovno-grafičkoj školi u 12.30 je otvorenje Eko dana. Nakon toga slijedi izložba fotografija učenika osnovnih i srednjih škola “Plavi kadar” te projekcija dokumentarnog filma o desetogodišnjici Eko dana pod nazivom “Naših 10 godina”. U 17 sati u Gradskoj knjižnici članovi Speleološke udruge Zadar, Hrvatsko planinarsko društvo Paklenica Zadar, održat će predavanje “Zagađenje podzemnih voda”.
Srijeda je rezervirana za promociju bicikla kao prijevoznog sredstva. Kroz jutro na Trgu pet bunara su “Mali na biciklama”, odnosno odgojne aktivnosti dječjih vrtića pod motom “I mi vozimo bicikl”. To ne znači da se najmlađi i popodne ne mogu pridružiti velikoj tradicionalnoj proljetnoj biciklijadi “Jedan auto manje” koja iz godine u godinu raste. Start je u 17 sati na Puntamici kod Ekonomsko-birotehničke škole, a cilj u školskom dvorištu u Perivoju Vladimira Nazora, gdje će se održati zabavno-glazbeni program “Šušur na dva kola”. To uključuje natjecateljske igre s biciklima, egzibicije bikera, rolera i skatera, nastup plesne skupine “Floor Shakers”, lutriju i svirku.
U četvrtak ujutro učenici i djeca iz DV Galeb u perivoju će posaditi “Stablo za budućnost”. U 18 sati tog dana u Znanstvenoj knjižnici biologinja Sanja Stipić održat će predavanje “Svijet dupina”. Navečer u konobi Na po ure održat će se prvi put umjesto “Zelene rapsodije”, “Plava rapsodija”, poetsko-glazbena večer na temu mora. Sudjelovat će učenici Prirodoslovno-grafičke škole, zatim glumci, pjevači, svirači…
U petak se na gradskim ulicama održava središnji događaj “Eko happening” kojim će oživjeti cijeli grad. Tijekom cijelog jutra na Kalelargi i Forumu svirat će glazba, dijeliti promidžbeni materijali, na papirnatoj traci duž Kalelarge ispisivat će se poruke za planet Zemlju, naš Jadran i općenito o očuvanju okoliša… Održat će se radionica recikliranja starog papira “Reciklirajmo zajedno”, dijelit će se besplatni zagrljaji, a poruke vezane za zaštitu mora prenijet će sudionici “flashmoba”.
Manifestacija će završiti u petak u 13 sati sportskim susretom učenika i profesora Prirodoslovno-grafičke škole.