Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Raštević nekad i danas

23.04.2012. 22:00
Raštević nekad i danas


Izložba o Rašteviću je prva ovakvog karaktera u Zadarskoj županiji, koja će ostati kao stalni postav budućim učenicima, rekla je Judita Vrbanić, predsjednica udruge Hraštević


U povodu blagdana sv. Jurja, zaštitnika Raštevića, jučer je u dupkom punom atriju područne škole otvorena izložba pod nazivom “Raštević kroz povijest”. Pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Grada Benkovca, a u suradnji s benkovačkim Zavičajnim muzejom i OŠ Benkovac, hvalevrijednu izložbu je organizirala Zavičajna udruga Hraštević iz Raštevića.
– Izložba o Rašteviću je prva ovakvog karaktera u Zadarskoj županiji, koja će ostati kao stalni postav budućim učenicima u našem malom, ali povijesno bogatom kraju, naglasila je Judita Vrbanić, radišna i vrijedna predsjednica udruge Hraštević zaželjevši pritom što žurniju obnovu i preostalog dijela školske zgrade.
Izložba vrijednih dokumenata i slika iz lokalne građe se sastoji od šest tema: Velika i Mala pećina (nalazišta neandertalaca), utvrda Klićevica (iznimno atraktivni lokalitet starohrvatske utvrde iz 15. stoljeća), povijesti škole, povijest župe sv. Jurja te povijest Raštevića nekad i danas.
– Raštevićko područje je poznato po Velikoj i Maloj pećini, jednom od bogatijih nalazišta starijeg kamenog doba u Dalmaciji. Nalazi datiraju iz razdoblja od oko 40.000 godina prije Krista, vješto su prezentirali raštevićki učenici.
Rašteviću pripadaju još naselja: Sridina od sela, Draga, Vrpoljane i Gradina Banović. Brojio je 1908. godine 323 stanovnika, u predvečerje Domovinskog rata 1991. selo je imalo 1.230 stanovnika i 257 domaćinstva, a po prošlogodišnjem popisu 460 stanovnika i 142 domaćinstva.
– Danas školu u Rašteviću polaze 24 učenika u tri razredna odjeljenja, rekla je Marija Dešpoja, tajnica benkovačke škole.
Ovu izuzetno vrijednu izložbu u koju je utkano puno vremena i ljubavi prema ovom kraju, otvorila je prof. Renata Vuksan, pomoćnica županijskog pročelnika Ivana Šimunića. Svojom nazočnošću svečanost su uveličali ravnateljica benkovačke škole Sanja Golem, donačelnik Mirko Erstić, dekan benkovačkog dekanata don Elvis Knežević, župnik Raštevića don Martin Jadreško, pročelnik Željko Katuša, ravnatelj benkovačke Gradske knjižnice Mile Marić, ravnatelji zavičajnih muzeja u Benkovcu i Biogradu, Marić Ćurković i Draženko Samardžić, direktori turističkih zajednica ovih gradova, Vanja Čvrljak i Ivo Eškinja, te drugi gosti i uzvanici.
Izložba je potaknula plodnu raspravu kako o povijesti tako i o perspektivama budućeg razvoja ovog ravnokotarskog mjesta. Sve to bilo je popraćeno prigodnim domjenkom na katu škole.


Raštević, Hraštević, Rastović




Selo Raštević se do 1910. godine zvalo Rastović (Hraštević po hrastovima). Od gradskog središta Benkovca udaljeno je tek sedam kilometara sjeveroistočno. Djedovina je to starohrvatskog plemena Poletčića, čiji se čelnik Juraj spominje 1462. godine. Od tog plemena postao je i plemeniti rod Kutlovića.
U selu se nalazi crkva sv. Jurja, građena na temeljima starohrvatske, iz 13. stoljeća. Istočno od Raštevića, uzdiže se srednjovjekovna utvrda ili kaštel Kličevica krbavskih knezova Kurjakovića od roda Gušića. Sagradio ga je 1453. godine Toma Kurjaković.
Za vrijeme Morejskog rata, koji je izbio 1684. i trajao do 1699. godine, istjerani su Turci s ovog područja, a Jovan Sinobad dovodi mnoge pravoslavne obitelji iz Zelengrada.