Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Tradicionalno boćanje i boćarsko prigovaranje u Rovanjskoj

23.04.2012. 22:00
Tradicionalno boćanje i boćarsko prigovaranje u Rovanjskoj


Općina je osigurala pečene janjce, dok je 50-ak natjecatelja osiguralo gradeladu i piće, objašnjava Neven Rončević iz pobjedničke ekipe za koju su još igrali Slobodan Šimurina, Ante Baričević i Ante Šarlija. Drugo i treće mjesto pripalo je gostima iz Sv. Roka


U Rovanjskoj, selu na kraju Podvelebitskog kanala koje administrativno pripada Općini Jasenice u povodu blagdana Sv. Jurja, nebeskog zaštitnika Rovanjske, održan je već tradicionalni, deseti po redu boćarski turnir “Sv. Juraj 2012”.
Duga, živa tradicija
– Natjecalo se 14 ekipa i to 11 ekipa iz općine Jasenice, dvije ekipe iz Sv. Roka s onu stranu Velebita te jedna iz Češke, ekipa dugogodišnjih turista iz grada Sušice, kaže Nikola Rončević, predsjednik Mjesnog odbora Rovanjske koje obuhvaća područje naselja Rovanjska, Stupica i pripadajući dio Modriča.
Na boćalištu podno naplatnih kućica na autocesti A1, na području zvanom Splovine, nedaleko lokacije na kojoj su investitori iz mađarske tvrtke Aqua Velebit još prije godinu, dvije trebali graditi akvapark na temu Winnetoua i uložiti 10-ak milijuna eura, u dva dana sakupilo se cijelo podvelebitsko selo. I ne samo oni već i navijači, znatiželjnici i “dokonjaci” iz Modriča, Maslenice, Jasenica, Zatona Obrovačkog, Sv. Roka.
– Tradicija boćanja se prenosi s generacije na generaciju. Dobro pamtimo kako su očevi i djedovi igrali i u Rovanjskoj, ali i na Velebitu tijekom ljetne ispaše stoke. I nije se štedjelo ni na iću i piću, ni na igri, pjesmi, ni na smijehu, govore složna braća Jeronim i Božo Basa.
Nekoć su se nakon ispaše uz vino i vatru, osim boćanja, briškule/trešete i mjesnih sastanaka i sijela, plesala kola, pjevali domaći napjevi igralo na muru ili šije-šete do kasno u noć.
– Nakon tjednog rada nema većeg gušta nego nedjeljom i blagdanom doći na boćalište gdje te spremno čeka stalna ekipa za baciti partiju, govori donačelnik Dane Rončević u kratkoj stanci između dvije partije.
A na boćalištu sve pršti od boća, zabave, druženja.
“Valjaj, bumbizaj”
– Tko na svitu ima ovakvo boćalište smješteno podno Velebita, nedaleko atraktivne plaže i autoceste. A pogled puca na novu rivu i obližnju crkvicu Sv. Jurja, zaštićeni spomenik nulte kategorije i kulturnu baštinu iz 9. stoljeća. U daljini se vidi trasa buduće žičare i gondole koja će kroz Centar planinskog turizma – Sveto brdo na Velebitu, turistički i gospodarski povezati Liku i Dalmaciju, ponosno će domaćini.
Cijelim selom je odjekivalo “valjaj na boću”, “bumbizaj”, “kratka”, “duga”, “ultima…”.
– A od same igre, puno nam je važnije druženje, najveći trofej koji prisvajaju svi na boćalištu, objašnjavaju nam svi oko boćališta.
Svaka čast košarci i nogometu, Hajduku, Realu i Barceloni. Vole oni to, igraju i vatreno navijaju, ali ne kao boće. Ovog vikenda igralo se i za prestiž i pobjedničke pehare.
– Općina je osigurala pečene janjce, dok je 50-ak natjecatelja osiguralo gradeladu i piće, objašnjava nam Neven Rončević iz pobjedničke ekipe za koju su još igrali Slobodan Šimurina, Ante Baričević i Ante Šarlija.
Drugo i treće mjesto pripalo je sasvim zasluženo gostima iz Sv. Roka – Marku Šariću, Petru Rukavini i Željku Nekiću te Ivanu Šariću, Peđi Jurjeviću i Ivanu Klepiću. Za četvrtoplasiranu ekipu su igrali Ivan Knežević, Damir Valek, Dujo Šarlija i Šime Šimičević Bubalo. Završnicu su sudili Ilija Basa i Mile Rončević. Česi su dobili pehar za “naj fer” ekipu.
– Bez boćanja, u ovoj besparici, kako se inače zabaviti i raspoložiti, pitaju se rovanjski boćari…