Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vode će biti dovoljno, a smanjit ćemo gubitke i krađu

23.04.2012. 22:00
Vode će biti dovoljno, a smanjit ćemo gubitke i krađu


Pokušat ćemo riješiti pitanje krađe, ali prije toga moramo obaviti razgovore s lokalnim općinskim čelnicima, njihovim komunalnim redarima, pa i s policijom. Vidite, mi stavimo plombu na hidrant, a kradljivci je prstom skinu. Policija samo dođe i izvrši očevid da je plomba skinuta


Široj javnosti, ali ne i stručnim krugovima, nepoznati građevinski inženjer Tomislav Matek, novi je direktor zadarskog Vodovoda. Podsjetimo, Mateka je na prošloj sjednici imenovalo Gradsko vijeće Zadra, a na toj dužnosti zamijenio je Hrvoja Patrka.
Matek dolazi iz tvrtke Graditeljstvo Grgić, gdje je radio svega tri mjeseca. Najveći i najpoznatiji dio njegovog radnog opusa vezan je s tvrtkom Ploter, gdje je radio i kao, primjerice, šef gradilišta nagrađivanog projekta Poljane pape Ivana Pavla II. Matek nije član niti jedne političke stranke, a prema njegovim riječima, dužnost direktora zadarskog Vodovoda nije odmah prihvatio nakon što mu je posao ponudio gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Istina, unutar HDZ-a i nije bilo navale zbog niza problema koji pritišću ovu komunalnu tvrtku.
Situacija bolja nego lani
Dva tjedna nakon preuzimanja dužnosti, Matek još nije ušao u najfinije detalje djelovanja Vodovoda, ali dovoljno je dobro upoznat sa situacijom da bi nam predstavio svoje viđenje stanja u vodoopskrbi Zadra i njegovog kraja.
– Trenutačna situacija je bolja nego u isto vrijeme lani. Bunari se “dižu”, bilježimo stalni priljev vode. Kada stane kiša, onda ćemo znati točnu situaciju. Ne treba se plašiti situacije, jer bez obzira na kišu, mi poduzimamo malo šire mjere u dogovoru s Hrvatskim vodama. Riječ je o rješavanju pitanja vodoopskrbe ne samo Zadra, nego Benkovca, Biograda i Šibenika.
Znači li to da ćete na sutrašnjem sastanku riješiti i “spor” sa Šibenikom? Direktor Vodovoda Šibenik Frane Malenica vas je prozvao da se niste prošle godine na vrijeme pripremili za posljedice suše.
– Na sutrašnjem razgovoru neće biti Šibenčana. Razgovor s njima su preuzele Hrvatske vode. Problem je što Vodovod Šibenik tvrdi da oni nemaju dovoljno vode da bi je dopremili Biogradu. Kao što se već zna, voda s Krke dolazi samo do Biograda, a da bi došla do Zadra, treba izgraditi još jednu crpnu stanicu. No, ponavljam, ljudi se ne trebaju bojati. Ako ljeti bude vode na Zrmanji, imat će je i visoke zone Zadra. Na Pudarici su već postavljene dodatne pumpe, a nužan je samo još jedan zahvat na rekonstrukciji mreže na Bokanjcu.
Biograd rješava svoje probleme
Još prije iz zadarskog Vodovoda su najavljivali da u slučaju suše neće isporučivati dodatnu vodu Biogradu.
– Mi po ugovoru isporučujemo vodu Benkovcu i Biogradu. Biogradu isporučujemo 50 litara u sekundi, ali to njima nije bilo dovoljno prošle sezone, kada su trošili 90, a u jednom trenutku u 120 l/s. Međutim, to se ove godine neće dogoditi. I Biograd je već poduzeo istražne radnje na svom crpilištu u Kakmi. Dakako, alternativa je i Šibenik, ali to rješavaju Hrvatske vode, koje će platiti stavljanje u funkciju cjevovoda koji godinama nije radio. Znam, u Šibeniku su nas prozvali prošle godine da se nismo pripremili na vrijeme. Ove godine smo se pripremili, ali oni su okrenuli priču kako nemaju vode. Ne želim s njima ulaziti u sukobe, već surađivati. Nije to problem Zadra, nego problem Biograda, koji je već poduzeo neke korake. Sve te aktivnosti trebale bi se riješiti do ljeta, napose jer su Hrvatske vode rekle da će vodoopskrba Biograda ići kao interventna mjera. Vlada RH bi početkom sljedećeg tjedna trebala odobriti te mjere te ih uvrstiti u hitni postupak bez javne nabave.
Koliko trenutačno crpite litara vode u sekundi?
– Oko 850 l/s. S naših izvorišta u Zadru oko 150, a s Muškovaca pored Zrmanje oko 700 litara. Često se čuje da mi crpimo vodu iz Zrmanje, što nije točno. U crpilište u Muškovcima slijevaju se tri ponornice iz Like, pa Zadrani zapravo piju ličku vodu. Prije tjedan dana smo obišli to izvorište, a već tada se digla razina vode za nekih 30 cm, što je za sada zadovoljavajuće. Istina, imamo i jedan zahvat na samoj Zrmanji kod Berberovog buka s kojeg se voda uzima ljeti.
Nakon prvih “inspekcija” kakva je vaša ocjena stanja u zadarskom Vodovodu i cjelokupnom vodoopskrbnom sustavu?
– Nisam upoznat još s detaljima, ali jesam s organizacijom. Generalno, ima puno prostora za doradu sustava. Radimo na pomlađivanju stručnog kadra jer nam je dosta stručnjaka otišlo u mirovinu ili je pred njom. Želja mi je ustrojiti takav sustav u Vodovodu Zadar da sutra ne bude bitno tko će biti na mom mjestu ili na nekom drugom. Vodovod mora funkcionirati kao sustav s jasnom “zapovjednom linijom”! Tu trenutačno malo škripi. Istina je da i Vodovodu treba temeljita modernizacija, ali to je već dugoročno pitanje.
Gubitak vode u sustavu – 65 posto
Koji su najvažniji prioriteti koje ćete rješavati u kratkoročnom razdoblju, recimo do kraja godine?
– Najvažniji problem vodovoda kojeg moramo rješiti su gubici. Mi sada već gubimo 65 posto vode u sustavu. Ima i puno krađa.
— ostatak razgovora pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista