Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvatske šume od Zadra, Nina i 16 općina traže 35 milijuna kuna s kamatama

23.04.2016. 22:00
Hrvatske  šume od  Zadra,  Nina i 16  općina  traže 35  milijuna  kuna s  kamatama


Trošak zemljišta solidarno bi u državni proračun trebali uplatiti Zadar, Nin, te općine Bibinje, Kali, Novigrad, Poličnik, Podesarje, Preko, Ražanac, Sali, Starigrad, Sukošan, Škabrnja, Vir, Zemunik Donji, Galovac, Privlaka i Kukljica
Proračuni gradova Zadra i Nina te šesnaest zadarskih općina  uskoro bi mogli ostati “tanji” za nekoliko desetaka milijuna kuna zbog  tužbe Hrvatskih šuma za naknade štete nastale izuzimanjem oko 17  hektara državnog zemljišta na području mjesta Gorice.
Hrvatske šume, Uprava šuma podružnica Split, pred Općinskim sudom u Zadru još prije 14 godina podnijela je milijunsku tužbu koju temelji na Zakonu o šumama i Pravilniku o utvrđivanju naknade za prenesena i ograničena prava na šumi i šumskom zemljištu te zakonskoj  odredbi da su nastale troškove nekadašnjih općina solidarno dužne  podmiriti njezine pravne sljednice. Kako je šteta Hrvatskim šumama,  zbog izuzimanja 87.924 metra kvadratna u katastarskoj općini Gorica, a  na kojoj je kasnije izgrađeno 68 kuća s okućnicama, nastala još polovinom 80-tih godina prošlog stoljeća, proizlazi kako bi sada trošak tog zemljišta, zajedno s nemalom kamatnom stopom, solidarno trebale u  državni proračun uplatiti sljednice nekadašnje Općine Zadar i to Grad  Zadar i Grad Nin, te općine Bibinje, Kali, Novigrad, Poličnik, Podesarje,  Preko, Ražanac, Sali, Starigrad, Sukošan, Škabrnja, Vir, Zemunik Donji,  Galovac, Privlaka i Kukljica.
35 milijuna kuna
Ovaj sudski spor dobio je svoje nepravomoćno rješenje još 2002. godine u kojem je Hrvatskim šumama, UŠP Split, priznato pravo na naknadu  štete, a istu presudu, s neznatnim izmjenama potvrdio je i Županijski  sud u Zadru. Predstavnici tuženih gradova i općina žalili su se na te presude Vrhovnom sudu RH koji je potom spis vratio natrag Općinskom sudu na odlučivanje. No, zamjerka Vrhovnog suda odnosila se tek na način  kojim je utvrđena vrijednost nastale štete Hrvatskim šumama, konkretno vještačenje Instituta za jadransku kulturu i melioracije krša, a ne na  činjenicu kako pravne sljednice nekadašnje Općine Zadar – Gradovi Zadar i Nin te šesnaest općina, trebaju solidarno platiti štetu, sada još i  veću zbog proteka vremena s kojim raste trošak temeljen na kamatama.
U novom tužbenom zahtjevu prilagođenom preporuci Vrhovnog suda  RH, tako Hrvatske šume, UŠP Split, od Gradova Zadra i Nina, te 16  općina traže da im plate 35.286,795 kuna sa zateznim kamatama od 15  posto za vrijeme od 2005. do 2007. godine, a po eskontnoj stopi Hrvatske  narodne banke za vrijeme d početka 2008. godine pa do pravomoćnosti,  odnosno isplate.
 Naknada štete odnosi se na prometnu vrijednst zemljišta za koju je visinu doznačila Porezna uprava, te za drvo, a utvrđeno je kako je na ovoj  nekretnini rastao hrast medunac koji je bio star 15-20 godina.
Troškovi suda
Čelnici zadarskih općina, a posebice onih s manjim proračunom  među kojima su i neke koje su već u blokadama i jedva opstaju, u strahu  su da će nakon ove presude biti bačene u financijski trošak od kojeg se  neće moći oporaviti godinama.
Zanimljivo je spomenuti i kako su prvotnim rješenjem Općinskog suda u Zadru pojedinim općinama priznati troškovi parničnog postupka  koji nisu bili održani, a na kojima su se njihovi predstavnici pojavili. Ti  iznosi dosegli su milijun kuna pa je za očekivati kako će se do konačnog  rješenja nagomilati novi, a koji padaju na teret tužitelja, u ovom slučaju  Hrvatskih šuma  koje ovaj konkretan spor vode još od 2000. godine.