Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Agroturizam novi turistički adut Zadarske županije

23.04.2017. 22:00
Agroturizam novi turistički adut Zadarske županije


U sklopu Županijskih dana Zadarske županija organizirala je posjet obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koji su vrlo dobar primjer spoja poljoprivrede i turizma. U posljednjih nekoliko godina ta vrsta agroturizma napravila je od zadarskog zaleđa pravu turističku meku, zasnovanu prije svega na tzv. gastroponudi iz vlastitog vrta.
Putopis je započeo u difuznom hotelu Ražnjevića dvori A.D. 1307., cjelini koju danas čini pet funkcionalno povezanih građevina na prostoru tradicijske ruralne strukture posjeda Ražnjević. Kako nam je rekao Damir Maričić iz Ilirije, dvori su tradicionalni naziv za obiteljske kuće podignute na kat, ali ovaj turistički objekt koji se puni iz sustava Ilirije, zaista obećava ugodan ambijent, bilo u odmoru ili u organizaciji konferencija. Maričić dodaje kako su Ražnjevića dvori i polazna točka za izlete do Vrane i Maškovića Hana, Asserije, Kaštela benkovačkog i druge povijesne lokalitete. U OPG-u proizvode vino tradicijskih sorti kao i ekstradjevičansko maslinovo ulje koje se plasira na imanju, uz tradiconalne specijalitete kraja iz sirovina s okolnog prostora . Djapazon ponude ide od smješaja do vinskih tura, poduke u dalmatinskoj kuhinji, konferencija, svadbi i gozbi.
Vinorodni Kotari
Spustite li se nešto niže, u Polači će vas dočekati živopisni Rade Bobanović. Njegova zadruga Maslina i Vino proizvođač je vina Merlot, Syrah, Cabernet sauvignon, Crljenak, Muškat žuti, Cuvée, Chardonnay, Maraština. Riječ je o temeljcima proizvodnje vina u Ravnim Kotarima koje će se kasnije pojavljivati na svim “kontrolnim” točkama OPG-turneje, bilo u izvornom obliku ili kakvoj kupaži. Uz to se u MAS Vinu “navrće” proizvodnja ekstra djevičanskog maslinovog ulja te proizvoda od smokava.
– Na tih 60 hektara dočekat će vas 12.000 stabala maslina, 50.000 sadnica vinove loze i 600 stabala smokava s kojima mi gazimo u budućnost. To su nam tri gracije Dalmacije. Kako su uz sve to došle i značajne količine ulja, treba se izboriti za dobar plasman, kazivao je Rade Bobanović.
U nastavku ovog vinorodnog područja je i OPG Škaulj. Tu je 11,5 hektara vinograda koje će Šime Škaulj imati kada zasadi i nedavno kupljena četiri hektara zemlje. S njime će doći 30 vagona grožđa koje će se sliti u podrumu površine 330 četvornih metara. Iz tog podruma izrast će 200.000 butelja vina, novih nada za još jedno Decanterovo priznaje koje je u Nadin donio Škauljev Cabernet Sauvignon. Prepoznao je to i švedski kralj Gustav ali i 2.000 njegovih sunarodnjaka koje su posjetile ovaj izuzetan OPG.
No ako tražite najveći osmijeh na licu, šetnju kroz prošlost Ravnih Kotara, domaću rakiju koja plijeni aromom, onda će te u istom selu zastati kod Šime Odžakovića. Šime kaže da je svoj OPG podigao bez ikakvih poticaja i sufinanciranja, a među prvima je u ponudu uključio bazen. Nakon početnih ismijavanja, danas je bazen dio standardne ponude agroturizma ravnih Kotara. Konoba odiše posebnim ruralnim uređenjem s etno muzejem, a OPG Odžaković proizvodi pet vrsta rakije: lozu, travaricu, višnju, smokvu te bajame. Dobitnik je prestižnih nagrada Turistički cvijet Hrvatske i Suncokret ruralnog turizma 2016.
Paški uzlet
Vina otoka Paga, oteta iz bure, koja izviru iz pješčanika, možete kušati u istoimenom OPG-u. Gegić, Topol, Silbijanac, Cipar, Petovka… Nasadi za ove sorte su odmah iza vinarije u Staroj Vasi i u Povljani, a dio se otkupljuje od kooperanta u okolici Zadra. Nažalost, mali je problem ove vinarije nedavno otvoreni svinjac u blizini.
No malo dalje, u Kolanu, Ante Prtorić nema problema sa svojim svinjcem koje doduše malo podalje od njegova impresivnog OPG-a. No njegov otac Joso još uvijek je “glava” OPG-a. U zemlji koja jedino nije škrta kamenjem i ovcama, obitelj Prtorić odlučila prkositi običajima i navadi te zasaditi masline tamo gdje se to nisu usudili učiniti ni njihovi preci.
– Zna se gdje masline uspijevaju. U Lunu i okolici, ali evo i mi se mučimo. No jednu istinu je rekao moj pokojni otac – da su masline mogle ovdje uspjeti, zasadio bih i ja motikom, a ne moj sin kombinirkom. Unatoč tome, posadili smo 300 stabala, rekao je Joso Prtorić.
Već 16 godina te masline lijepo napreduju, ali će Joso u šali reći da bi njegov unuk mogao više ulja kupiti, od onog koliko je njegov djed uložio u ovaj agro-pothvat. Stoga će vas na dolasku Ante i Joso odmah počastiti likerom od masline, kao jednim od zaštitnih znakova OPG-a Prtorić.
Sve se događa u Mashtelu
Obiteljsko gospodarstvo Butić smješteno je u ravnokotarskom mjestu Briševo, tek sedam kilometara od samog centra grada Zadra. Tradicionalnu 150-godišnju gostoljubivost obiteljskog gospodarstva već se prepoznalo u Zadru, pa su tako Butići otkrili da kapacitet njihove konobe od 60 posjetitelja više nije dostatan, te se OPG širi. Živjeti raditi s prirodom obiteljski je moto obitelji Butić.
Možda najzanimljivija točka putovanja bila je destilerija Mashtel u Zatonu.
– U ovoj destileriji iz maštela sve potiče. U njemu se fermentira i destilira, rekao nam je Edvin Šare, autor interijera destilerije.
Destilerijom dominira veliki bakreni destilator nabavljen u Njemačkoj, pa tako ambijent više liči na one iz početka industrijske revolucije, što bi dodatno ove sezone trebalo privući grupe turista. Naravno, uz izvanredne likere od meda i rogača.
Najsjevernija točka pošipa
I za kraj puta, kako to priliči i imenu, ostavljeni su Kraljevski vinogradi, izrasli na zemljištu samostana Sv. Marije u Zadru. Vinska priča ovdje je počela još u 11. stoljeću, ali se tek odnedavno “raspričala” na jednom od ponajboljih položaja u Sjevernoj Dalmaciji.
– Vinograd se proteže u širini jednog kilometra, na nadmorskoj visini od 8 do 43 metra. Uzgoj vinove loze na padinama od 700 metara s nagibom do 30 stupnjeva omogućuje stalno strujanje zraka, kako s mora tako onog hladnog i svježijeg (bure) s Velebita, koji se sa 1.600 m obrušava i suši tlo. Imamo ukupno 40 hektara vinograda na dvije lokacije, u Petrčanima i iznad Zatona. Riječ je o ukupno 300.000 loza sa sortimentom: Crljenak, Plavac mali i Pošip. Manje količine odnose se na sorte: Syrah, Merlot, Cabernet souvignon, Plavina, Žilavka, Chardonay, Souvignon bijeli, Muškatl žuti, rekao nam je direktor Zoran Pantalon, dodajući kako je dio proizvoda već našao put prema Japanu, a tek odnedavno i prema Zagrebu.
Zanimljivo je da su Kraljevski vinogradi najsjeverniji vinograd gdje uspijeva pošip.
Priča oko zadarskih OPG- ova priča je o turizmu i poljoprivredi koju ne treba posebno brendirati i koja sam po sebi govori ono što su nekad mnogi zamišljali, ali nisu uspjeli realizirati. Riječ je o tome da se darovi zemlje predaju moru, a od mora i onih koji ga dođu vidjeti, zemlja ponovno obogati.