Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čak i kad je bonaca, atmosfera je odlična!

23.04.2017. 22:00
Čak i kad je bonaca, atmosfera je odlična!


Stotine jedriličara, većinom onih koji su već nekoliko puta jedrili na Gladuši, okupilo se već u petak popodne u Salima, dugootočkom mjestu sa sada već čvrstom tradicijom jedrenja, odnosno regatavanja. Osmo izdanje Gladuše svi su, dojma smo, dočekali s puno očekivanja, a organizatori, sada već iskusni u onom čime se bave, s puno opuštenijim stavom i detaljima koje su osigurali bez puno muke, a na zadovoljstvo svih ljubitelja kretanja po moru samo uz pomoć vjetra.
Tri dana druženja
Upravo to zadnje, vjetar, nije obećavao prema vremenskim prognozama, ali ni po sunčanom jutru i bonaci koja je u subotu osvanula u Salima. Nakon sastanka skipera u 9 sati, već pola sata kasnije sve jedrilice su bile na moru dignutih jedara u potrazi za malo bave, za refulom koji će ih pogurati naprijed. Ranije spomenuto dobro raspoloženje i atmosfera s motom „lako ćemo” i „pomalo” učinili su svoje i nervoze nije bilo, ali jedrenje bez vjetra jednostavno ne ide. Ipak, oko pola sata nakon starta vjetar se odnekud pojavio i krstaši su, svaki na svoj način, pokazali najbolje što od sebe mogu dati.
Na regati je sudjelovalo ujupno 55 brodova, manje u odnosu na lanjskih 73, što je ujedno bio i rekord u svih osam godina održavanja Gladuše. Isti vikend bila je i Zlarinska regata, zadnjih nekoliko dana osjetno je zahladilo i prognoza nije obećavala…
Regata je u konačnici sasvim uspjela. Sali tri dana žive s jedrenjem i za jedrenje, terasa popularnog kafića šareni se od jedriličarskih jakni, prepričavaju se neke nove i neke svima već dobro znane priče, susreću se, ponekad i u rivalitetu, neka poznata lica i onda se u subotu ujutro svi oni zapute na more kako bi na njemu pokazali što znaju.
Lucija Tracy Šišeta
Već u petak navečer, uz prijave brodova, druženje se nastavilo u starom kinu uz bendove Fish Factory, Možda i The Rascals, a Lucija Šišeta, predsjednica Jedriličarskog kluba GUC, ohrabrena svojim odličnim nastupom i podrškom publike na Dugi otok trailu u ožujku, ponovno se popela na pozornicu te izvela uspješnicu Tracy Chapman Give Me One Reason.
U subotu su prvi mudante s brojem brodu u ciljnoj ravnini pokazali članovi posade broda Gringo 2 sa skiperom Robertom Sandalićem. Nakon odmora uslijedio je ručak za sve sudionike i dodjela nagrada, a s prvim mrakom i puštanje lampiona, od čije će prodaje prihod ići u humanitarne svrhe. Kroz dan na rivi, koja je trenutačno cijela u građevinskim radovima koji će joj dati novi izgled, trajao je Sajam otočnih proizvoda, a nijedan događaj na Salima, pa ni ovaj, ne može proći bez Tovareće mužike, pa su i oni na rivi izveli svoj performans. Nakon toga – naravno, zabava! Staro kino bilo je puno, prostor za šankom također, a tulumarilo se uz Dr. Vinka i Miliciju i Surka Beat Box.
U konačnici, svi su se pozdravili uz obećanje – vidimo se dogodine. I već jedva čekamo!