Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pravomoćne optužnice i nepravomoćne presude nisu im prepreka za kandidaturu

23.04.2017. 22:00
Pravomoćne optužnice i nepravomoćne presude nisu im prepreka za kandidaturu


Nova odluka Vlade RH o obavezi prilaganja potvrde o nekažnjavanju iz Ministarstva pravosuđa kod podnošenja kandidacijskih lista za lokalne izbore koji će se održati 21. svibnja, neće omesti niti jednog od do danas poznatih kandidata za načelnike i gradonačelnike, župane i njihove zamjenike u Zadarskoj županiji. Ta potvrda, koja je za ovu svrhu već popularno nazvana “lex Vlahušić”, podrazumijeva samo pravomoćne osuđujuće presude s kaznom dužom od 30 dana bezuvjetnog zatvora, a ne i podignute kaznene prijave, optužnice ili nepravomoćne presude, pa čak ni kad su osuđujuće.
Tako će se, bez problema, za načelnika Općine Galovac ponovno moći kandidirati Slavko Šare. Mnogi njegovi sumještani, pobornici drugih kandidata, nadali su se da će Šari prepreka za kandidaturu biti nepravomoćna presuda Županijskog suda u Splitu od 29. prosinca 2014. kojom je zbog zloporabe položaja i ovlasti osuđen na devet mjeseci zatvora, te nekoliko pokrenutih postupaka koje je iniciralo Općinsko vijeće. No, zakonska regulativa Šari ide u prilog, kao i još nekim kandidatima među kojima je i virski načelnik Kristijan Kapović. Njemu je na Općinskom sudu u Zadru u tijeku postupak kojim ga se tereti za nezakonito nasipanje obale pri rekonstrukciji ceste, te drugi zbog nezakonitosti u poslovanju njegove privatne tvrtke, a ima i nekoliko postupaka koje su protiv njega privatnim tužbama podnijeli pojedini Virani. Kapović je svojevremeno bio rekorder po prijavama kojih je imao čak nekoliko stotina, no dio tih prijava odmah je u početku odbačen. Kandidat za načelnika Općine Starigrad, Krsto Ramić, također ima teret pravomoćne optužnice.
Još u ljeto 2015. ODO u Zadru je aktualnog starigradskog načelnika optužilo da je kao stranka u parničnom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Zadru zbog tužbe Višeslava Dokoze za nezakoniti otkaz dao lažan iskaz, preinačenu ispravu uporabio kao pravu, te kao odgovorna osoba u poslovne isprave unio neistinite podatke. Istom optužnicom Tomislava Ramića tereti se da je svojim potpisom ovjerio ispravu u kojoj su unijeti neistiniti podaci te da je dao lažni iskaz, kao i Šimu Bucića za ovjeravanje potpisom isprave u koju su unijeti neistiniti podaci. ODO za svu trojicu traži uvjetne osude.
U kuloarskim pričama kao ime mogućeg zamjenika župana HDZ-ovu Božidaru Longinu spominje se Zoran Šikić, bivši ravnatelj NP Paklenica i bivši HDZ-ov državni tajnik za kulturu koji je prije tri godine na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen zbog zloporabe položaja i ovlasti na godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine. Zajedno s njim osuđena je i Josipa Marasović, također bivša ravnateljica Parka, i to na osam mjeseci zatvora s kušnjom od dvije godine. Prema presudi Šikić je nakon odlaska s mjesta ravnatelja NP Paklenica uz dozvolu njegove sljednice pet godina koristio bankovnu karticu Parka i »ispeglao« ukupno 57.246,94 kune, a odštetni zahtjev iznosi 103.246,96 kuna. Hoće li Šikić biti kandidat za dožupana još nije poznato, no zakonskih prepreka za kandidaturu nema.
Još prije tri godine ODO je podiglo optužnicu i protiv aktualne načelnice Vrsi, Sandre Vukić (HDZ), tereteći ju zbog kaznenog djela prijevare. Sumnjiče ju da je od 8. listopada 2013. do 8. travnja 2014. poslodavcu predala krivotvorenu izjavu da je mjesto njenog stanovanja u Vrsima “iako svjesna da to nije istina i da boravi u Zadru gdje posjeduje stan, te da ne putuje svakodnevno na relaciji od mjesta koje je navela do mjesta gdje radi i natrag”. Na osnovu toga je, po optužbi ODO-a, od poslodavca za putne troškove primala oko 1.048,00 kuna mjesečno i tako oštetila proračun Republike Hrvatske za 6.212,00 kuna, a osobno se za isti iznos okoristila. Vukić do danas nije istaknula svoju kandidaturu za još jedan mandat, a hoće li, ostaje za vidjeti.