Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Progovara o nepravdi, ljudskoj neosjetljivosti, kao i o ljubavi spram svoje djece

23.04.2017. 22:00
Progovara o nepravdi, ljudskoj neosjetljivosti, kao i o ljubavi spram svoje djece


Najnovija zbirka poezije pod nazivom ¨Dioba¨ ninske pjesnikinje Vesne Štulić predstavljena je u Multimedijalnoj dvorani Barokne kuće u Ninu. Predstavljanju je bio nazočan velik broj posjetitelja.
Moderatorica večeri Vesna Matešić kazala je kako se Štulić pisanjem bavi već dugi niz godina, pa tako piše poeziju i romane, a do sada je izdala zbirku pjesama ¨Sjećanja s posvetom¨.
– Vesna jednostavno nadrasta vrijeme i dozvoljava mu da se mijenja prema ponašanjima nasljednika tog rustikalnog i arhaičnog poimanja obiteljskih vertikala. Ona se kao sanjar ne bavi ni društvom, ni politikom, ni ekonomskim sklopovima, već izrazitom pa gotovo autističnom ljubavlju prema svome zavičaju, prema mističnom kraljevskom gradu Ninu. Međutim, u nje je vrlo važan razgovorni jezik s kojim ćemo pobijediti ovaj nametnuti virtualni svijet, gdje postoji opasnost da se uguši čaroliju poezije. Jer poezija je živo tkivo koje se stvara u susretima, zagrljajima, poljupcima i tome slično, govori Matešić, dodajući kako upravo o tome priča Vesna.
Recenzent knjige, svestrani umjetnik Mirko Boyann Štulić rekao je, pak, kako je poezija Vesne Štulić jako duboka, pitoreksna, ali prvenstveno refleksivna, što dokazuje i njezinih 78 lirskih ostvarenja u ovoj knjizi.
– Autorica je veliki talent, pjesnička ninska duša. Za nekoliko njezinih pjesmama ustvrdio bih da nose antologijski epitet, a one su ¨Otok moje ljubavi¨, ¨Smeđi kaput¨ i ¨Rastanak¨, koje bi zaista mogle konkurirati za enciklopediju i antologiju hrvatske poezije. Pored talenta i nadahnuća upornost i rad su jako potrebni. Vesna je vjerovala u sebe, a sad nakon svega ovoga i mi još snažnije vjerujemo u nju, istaknuo je Mirko Boyann Štulić, koji je kazao kako je ovu knjigu zaista vrijedilo objaviti.
Sama autorica Vesna Štulić zahvalila se svima onima koji su je poduprli u realizaciji ove knjige, a posebno gradu Ninu i gradonačelniku Emilu Ćurku, nakladničkoj kući Redak iz Splita i jednoj ninskoj cvjećarni.
– Moja emotivna i poetska poruka otvorena je životu i svemu što on nosi, ma kakav on na trenutke bio, ponekad i gorak. O nepravdi, ljudskoj neosjetljivosti i odbačenosti progovaram, kao i o ljubavi spram svoje djece i to su za mene najiskreniji stihovi, nad kojima još uvijek zaplačem. Ova zbirka nije strofična, ne robuje određenoj pjesničkoj formi i baš kao što kažem u pjesmi, život se plete od kolijevke do mirila. Ako bar u jednoj pjesmi pronađete djelić sebe, neka vam ispuni srce, jer moje je upravo veliko zbog nje, zaključila je autorica, čije su riječi na koncu okupljeni popratili snažnim pljeskom.